Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Imám na útěku přežíval i díky penězům ze saúdskoarabské ambasády v Praze. Pak Češi zavřeli kohoutky

Sámer Shehadeh. Foto: Repro YouTube / Nadacia Muslimov
Sámer Shehadeh. Foto: Repro YouTube / Nadacia Muslimov

Bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha policie obvinila z podpory terorismu a jako prvního v Česku také z jeho financování. Deník N navíc zjistil, že Shehadeh i po svém útěku do zahraničí žil z peněz, které mu posílaly blízkovýchodní ambasády v Praze. Nakonec jej zadrželi v Jordánsku, odkud byl vydán do Česka.

Bývalého pražského imáma začaly sledovat české zpravodajské služby i policie kvůli údajné radikalizaci už před rokem 2014, kdy se uskutečnil zátah v pražských muslimských centrech kvůli knize Základy tauhídu.

„Roky jsme sledovali, že muslimskou komunitu v Česku radikalizuje,“ vysvětluje pro Deník N vysoce postavený zdroj, který je obeznámen s vyšetřováním celého případu.

Když se o imáma začaly bezpečnostní složky zajímat i v souvislosti s posíláním peněz do Sýrie, uprchl s celou rodinou do Rakouska.

Tam se však dlouho nezdržel – podle vyšetřovatelů věděl, že sousední země nebude mít problém jej vydat zpátky do Česka. S rodinou se tedy přesunul do Mauritánie v severozápadní Africe.

„Mauritánie není dobrá pro žádost o vydání,“ řekl redakci zdroj, podle nějž bezpečnostní složky věděly, kde se Shehadeh nachází. Musely však vymyslet způsob, jak jej dostat do jiné země, odkud bude šance na jeho vydání do Česka větší.

Žil za peníze z ambasád

V té době už vyšetřovatelé věděli, že bývalému pražskému imámovi stále chodí peníze z České republiky.

„Kromě příspěvků dostával pravidelně i peníze ze dvou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější