Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zdravější a vzdělanější Česko. Ptali jsme se odborníků, co je třeba vylepšit v roce 2020

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Začátek dekády svádí k plánování, co by se mělo udělat. Na to, co by v blízké budoucnosti zlepšilo život v Česku, jsme se zeptali desítky odborníků, kteří se zabývají zdravotnictvím, vzděláváním či sociální oblastí. Popsali nám Česko bez segregace, s větší mírou digitalizace a lepším odměňováním za práci.

Místo papíru elektroniku

Martin Kočí, předseda spolku Mladí lékaři

Martin Kočí. Foto: archiv Martina Kočího

České zdravotnictví je celkem slušné, ale nikoliv v oblasti elektronizace či digitalizace. Tam jsme jednoduše zaspali dobu a dnes technologicky zaostáváme možná o 20 let. Lékaři a sestry se doslova topí ve stozích papírů, papíry se přepisují z počítače do počítače a zdravotníci nemají čas se adekvátně věnovat pacientům. Občané mají svobodnou volbu lékaře, ale nemohou si nechat elektronicky poslat zdravotní dokumentaci od jednoho lékaře ke druhému. Pacient je hospitalizován, ale není možné rychle a efektivně získat jeho předchozí zdravotní záznamy. Přitom to může mít v daný moment zásadní význam pro jeho zdraví. Všechny tyto problémy jsou přitom dnes snadno a dobře řešitelné.

Aktuální dění ale prozatím budí spíše skepsi. V nejbližších pěti letech by se důsledná digitalizace českého zdravotnictví měla stát prioritou číslo jedna.

V Česku už existuje Národní strategie elektronizace zdravotnictví, která vznikla pod taktovkou ministerstva zdravotnictví.

Ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Martin Zeman na konferenci INMED loni v říjnu sdělil, co zhruba od strategie očekávat: „Stát nebude vytvářet žádný megalomanský centralistický projekt, ale zajistí základní stavební kameny elektronizace, které umožní postupný vznik a realizaci účelných dílčích projektů.“ Hlavním záměrem do budoucna je podle něj postupně sladit nekoordinované aktivity státu, samospráv, poskytovatelů zdravotní péče, pojišťoven a dalších.

O digitalizaci ve zdravotnictví mluví i ministerská strategie Zdraví 2030. Jak napovídá její název, jde o dlouhodobý plán. Přesto by podle Martina Zemana měl mít do deseti let každý občan k dispozici sdílený elektronický zdravotní záznam.

Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí

Petra Vitoušová. Foto: ČTK

V oblasti sociálních služeb je problémem, který je třeba změnit, zbytnělá a stále rostoucí administrativa v neprospěch lidského přístupu. Rok od roku stále roste tlak na administrativní vykazování, někdy až dokazování poskytovaných služeb a vynaložených prostředků. Lituji času, materiálu a pracovní kapacity věnovaných vyplňování množství tabulek, pořizování kopií ohromného množství dokladů včetně jejich označování.

Bydlení, ne násilí

Vít Lesák, ředitel Platformy pro sociální bydlení

Vít Lesák. Foto: Platforma pro sociální bydlení

Mám zdánlivě prosté přání: Ať poslanci v roce 2020

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější