Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muž s Michálkovým cejchem naštval „internetové“ piráty. Proč Ferjenčík pohořel

Mikuláš Ferjenčík. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Mikuláš Ferjenčík. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík ve víkendových volbách do vedení strany neuspěl. Důvodem byl jeho spor s „tvrdým jádrem“ Pirátů, kterým se nelíbí jeho snaha o proměnu fungování strany. Vadí jim, že chtěl část pravomocí přesunout od všech členů na vedení strany.

Víkendová pirátská volba se na první pohled nesla na vlně jednoty. Předsedou se stal znovu Ivan Bartoš, kterého chtěla ve vedení naprostá většina členů.

Zajímavější pohled byl na výsledky dvou neúspěšných kandidátů, kteří se snažili staronovému předsedovi postavit – Vojtěcha Pikala a Mikuláše Ferjenčíka. Ten se nedostal ani do druhého kola a sám odstoupil i z boje o místopředsednické místo.

Ferjenčík přiznává, že za jeho volebním neúspěchem je mimo jiné snaha o restrukturalizaci Pirátů, která naštvala fundamentální členy. Ferjenčík se podle svých slov snažil stranu zprofesionalizovat, kdy chtěl část pravomocí sebrat celostátnímu fóru (tedy všem členům) a přesunout je na vedení. „Souhlasím s tím, že můj návrh reformy personálního a mediálního odboru, který jsem se pokoušel prosadit někdy v listopadu, mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější