Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cukr může zabíjet častěji než arzen. Toxický je i strach, působí jako jed, říká toxikolog

Toxikolog Miloslav Pouzar a jeho „oblíbený“ jed arzen. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Toxikolog Miloslav Pouzar a jeho „oblíbený“ jed arzen. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Strach z radiace může být v důsledku ničivější než ozáření. Akutně netoxický cukr nás z dlouhodobého pohledu otráví pravděpodobněji než prudký jed. Toxikologie je věda, která oplývá spoustou pozoruhodných paradoxů, zároveň bojuje s enormním množstvím mýtů, polopravd i předsudků. Toxikolog Miloslav Pouzar nás zavede do říše prudkých i nenápadných jedů.

Z jaké otravy má strach toxikolog?

Třeba z plesnivého chleba. Plísňové toxiny jsou obvykle mnohem toxičtější než většina pesticidů. Jsem dost úzkostlivý na plesnivé věci v ledničce, ale možná je to jen trochu obsese. Byl bych velmi opatrný na různé lékové kombinace, což je mimochodem velké téma současné toxikologie. A když jdu do baráku, který neznám a kde se topí, koukám, jak vypadá komín.

Kvůli otravě oxidem uhelnatým?

Podle statistik jde o nejběžnější příčinu akutních otrav v Česku vedoucích k úmrtí… Dobře, trochu vaši otázku zlehčuju, ale obecně platí, že z hlediska bezprostředního ohrožení toxickými látkami žijeme ve velmi bezpečném prostředí. Víc než „jedů“ se bojím jezdit autem.

Taky chovám docela důvěru v kontrolní orgány, jako je Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa, Česká obchodní inspekce… Ačkoliv když vrcholila metanolová kauza, patřil jsem k těm, co radili největší opatrnost. Když se mě lidi chodili ptát, říkal jsem, ať radši vylijí víc, než je nutné.

V souvislosti s metanolovou kauzou se řešilo, jestli právě kontrolní orgány neselhaly.

Víte, ten nápad, že někdo smíchá 2 : 1 metanol s ethanolem a bude ho prodávat, byl tak neuvěřitelný, že by nenapadl ani autora sci-fi. Něco tak stupidního! Absurdního! Chápu, že orgány, když se s tím začaly potkávat, nejdřív vůbec nechápaly, co se děje.

Mám trošku podobnou osobní zkušenost. Měřil jsem data na diplomku v laboratořích České zemědělské a potravinářské inspekce, kde zrovna řešili případ mleté papriky. Nějakému analytikovi vyšly při kontrolním měření procentní obsahy olova, což je hrozně moc. Soudilo se, že jde o chybu v desetinné čárce, ale ukázalo se, že někdo smíchal suřík, tedy oxid olovnato-olovičitý, s paprikou a vrhl to na trh! Stahovalo se to pak z obchodů a skladů v celé zemi. Takové nápady prostě nečekáte, vyrazí vám dech. Ale toho se nemůžete bát…

Dr. House jako učebnice

To by se člověk asi musel zbláznit, kdyby musel počítat s takovými excesy, že? Byl jste někdy svědkem nějaké otravy?

Jednou jsem otrávil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější