Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zásah – potopeno! Nebo aspoň jako

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Ve středu nad zprávami bděl Ivan Adamovič.

Svět na pokraji… čeho vlastně?

Dál sledujeme konflikt Írán – Spojené státy. V noci na dnešek vystřelil Írán na americkou vojenskou základnu v Iráku 22 balistických raket. Ty však nadělaly tak málo škod, až experti spekulují, že to mohl být záměr. Podle dalších expertů to byl záměr typu „pomsta za pomstu“, který nyní umožní vůdcům obou států z konfliktu důstojně (je-li takové slovo vůbec vhodné) vycouvat.

KLDR má za sebou masivní obměnu vedení a sérií slovních hrozeb prý také vlastně podávala Americe přátelsky ruku, to je možné snad jen v tajemných zákrutách diplomacie. Jenže pak Trump nechal usmrtit íránského generála a Kim Čong-un je zaskočen.

Když se dva perou, třetí… znáte to. Íránsko-americký konflikt nahrává do karet Číně, která vítá každé oslabení hegemonie USA a naopak Írán považuje za strategického spojence.

 

V zítřejším vydání najdete (vybíráme z obsahu):

  • Íránský útok může sloužit jako nabídka míru Trumpovi
  • Drtivou většinu peněz má Trikolóra od malých dárců, hlásí Klaus. Ve skutečnosti je jich třetina
  • Michael Romancov: Západ si sám nastavil pravidla, která teď musí bránit. Před Trumpem
  • Jak Olin Nejezchleba naučil bigbít naslouchat violoncellu

A nyní z domova

Zatímco svět chřestí balistickými střelami, v Česku se řeší zákaz zbraní pro domobranu. Podle tvůrců zákona z KSČM a SPD zákon nemířil na domobrance, ale na „džihádisty a Antifu“.

A když zmiňujeme KSČM, ta je sice stranou volající po vládě lidu, nicméně její reprezentant Zdeněk Ondráček dál používá akademický titul Ph.D., který získal za opsanou diplomovou práci.

Ministerstvo spravedlnosti uzavřelo půlmilionovou smlouvu s advokátní kanceláří, pro kterou současná ministryně dříve pracovala.

S preferencemi ČSSD je to stále nahnuté, proto se strana v některých krajích bude o voliče raději ucházet v koalici s jinými subjekty.

Pavel Tykač má zelenou na koupi uhelné elektrárny Počerady. Jenže po roce 2050 nebude tato elektrárna splňovat emisní závazek České republiky.

Ve světě se rozmáhá „hnutí“ sebesledovačů. Lidí, kteří o sobě zaznamenávají nejrůznější data a zveřejňují je. Jak to ale vypadá, když k tomu nemáte dostatečně schopnou techniku?

A okénko do kultury. Připomínáme, že žije mezi námi stále píšící, byť již ne tolik viditelný, brzy čerstvý padesátník, mistr pera Bohuslav Vaněk-Úvalský.

A na dobrou noc si pustíme posledního Leonarda Cohena…

Mémíček na konec

Oblíbený mém s Trumpem a Kimem opět získal materiál na nové varianty. Jak je to hezké, když vám kamarád nabídne pomoc s nepohodlnými generály. Jak je to smutné, když přichází s křížkem po pohřbu.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější