Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo píše nenávistné komentáře? Dosud netrestaný muž z majority, nejčastěji vyhrožuje Romům a muslimům

Nápis "Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme", který kdosi nasprejoval na zeď brněnské mešity. Foto: ČTK
Nápis „Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme“, který kdosi nasprejoval na zeď brněnské mešity. Foto: ČTK

Nenávist na internetu i ve skutečném životě roste a justice ani policie si s ní příliš nevědí rady. Podle studie úřadu ombudsmanky se k soudu dostane jen zlomek případů. Typickým pachatelem výhrůžek je přitom bezúhonný muž středního věku z majority. Nejvíce lidé v Česku vyhrožují Romům, muslimům a uprchlíkům.

Posprejovaná mešita v Brně s výhrůžkou zabitím muslimům, prostřílená cedule u židovského hřbitova v Jičíně. Tisíce výhrůžek v diskusích na internetu, na sociálních sítích i v e-mailech. To jsou jen případy za poslední týden.

Zločiny z nenávisti jsou v Česku podle statistik stále častější. Dokonce tak časté, že znepokojená ombudsmanka Anna Šabatová nechala vypracovat studii o tom, kdo jsou nejčastější pachatelé nenávistných projevů na internetu, které považuje za velmi nebezpečné. Z dokumentu vychází, že jde typicky o dosud netrestané muže středního věku z majority.

„Očekávali jsme, že počet pachatelů, kteří již v minulosti byli soudně trestaní, bude trochu vyšší. Že tomu tak není, naznačuje, že nenávistných projevů na internetu se zpravidla dopouštějí jinak slušní lidé, kteří si důsledky svého jednání možná ani neuvědomují,“ popsala socioložka Marína Urbániková z kanceláře veřejného ochránce práv, která s kolegy studii vypracovala.

Její závěry jsou alarmující. Z analýzy 47 rozsudků, které vydalo 25 okresních soudů od roku 2016 do poloviny loňského roku, vyplynulo, že odsouzení pachatelé nejčastěji vyhrožovali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rasismus a xenofobie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější