Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Američané posílají na Blízký východ posily. Kde kromě Iráku na ně může Írán zaútočit?

Počty a rozmístění vojáků USA u Perského zálivu. Data podle deníku Washington Post, mapa Deník N
Počty a rozmístění vojáků USA u Perského zálivu. Data podle deníku Washington Post, mapa Deník N

Američané mají v regionu asi 50 tisíc příslušníků ozbrojených sil, nejvíce v Kuvajtu a Kataru, nejzranitelnější jsou však zřejmě v Iráku, což se potvrdilo i při dnešním íránském raketovém útoku na dvě jejich tamní základny. Írán ale hrozí, že cílů má víc. Které další to mohou být?

Silná perská slova vysoce postavených představitelů Íránu mluví o 13 scénářích odplaty. I ta nejslabší prý bude „pro Američany historickou noční můrou“, řekl Alí Šamchání, tajemník Nejvyšší národní bezpečnostní rady.

„Pomstíme se, bude to tvrdá a rozhodná odplata,“ řekl šéf Islámských revolučních gard, generál Husajn Sálámí, truchlící na pohřbu velitele gard Solejmáního.

Dnes se potvrdila slova odborníků, že Íránci zaútočí přímo nebo přes své spojence na některou vojenskou základnu Spojených států na Blízkém východě. Na výběr ale nemají jen ty irácké.

Letecká základna v tureckém Incirliku. Příslušník amerického letectva Kevin Klossg dokončuje tankování katarského letounu během operace RB OSN v Libyi. Foto: Alexandre Montes, US Air Force

Ačkoli některé mapy kolující na internetu, podle kterých mají Američané základny i v Pákistánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu, jsou mylné,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americko-íránský konflikt

Blízký východ

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější