Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oddělení v Bohnicích, kde se léčí i sebevrazi, vede lékař bez atestace a bez licence

Oddělení 27 v pražské Psychiatrické nemocnici Bohnice. Foto: Michal Štingl, Neklid.net
Oddělení 27 v pražské Psychiatrické nemocnici Bohnice. Foto: Michal Štingl, Neklid.net

Problematické oddělení v Psychiatrické nemocnici Bohnice vede od ledna lékař, který nemá atestaci z psychiatrie ani primářskou licenci. Ředitel Bohnic argumentuje tím, že vedoucí lékař konzultuje veškerá rozhodnutí s kolegy, kteří atestaci mají. Na oddělení přezdívaném Neklid se přitom léčí pacienti v krizovém stavu, kteří se pokusili o sebevraždu nebo jsou nebezpeční svému okolí.

Oddělení 27 v pražských Bohnicích nemá mezi pacienty dobrou pověst. Lidé, kteří zde pobývali, nedávno zveřejnili své zážitky na webu Neklid.net. Pacienti si stěžují na bezdůvodné násilí, nedostatek úcty, řvaní, neoprávněné omezování na svobodě či ponižování.

Sdílejí své konkrétní zkušenosti o tom, jak je personál oddělení údajně předávkovával léky, bezdůvodně přivazoval k posteli nebo nutil k nedobrovolnému pobytu na samotce.

Poté, co o poměrech na oddělení informovala média, skončila ve funkci jeho primářka Věra Strunzová a vedení psychiatrické nemocnice se rozhodlo udělat výraznou reorganizaci celého pavilonu.

Deník N zjistil, že ředitel nemocnice Martin Hollý pověřil od minulého týdne vedením oddělení lékaře, který nemá atestaci z psychiatrie ani licenci pro vedoucího lékaře. Adam Žaludek

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější