Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rýsuje se cesta, jak velkým exekutorům zachránit alespoň část byznysu a klientských vazeb

Prezidium Exekutorské komory na sněmu v Brně v dubnu 2019. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezidium Exekutorské komory na sněmu v Brně v dubnu 2019. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do sněmovních výborů míří novely zákonů, které mají změnit fungování exekucí. Poslanci se střetnou především v klíčové otázce – zda ponechat exekutorům faktický status soukromých podnikatelů, kteří o pohledávky volně soutěží. Tento systém jeho odpůrci kritizují, protože vede k nadstandardním vazbám mezi velkými věřiteli a exekutory. Deník N je dlouhodobě sleduje a popisuje. Ještě před klíčovými debatami ve výborech a na plénu Sněmovny se ale začíná rýsovat, kudy povede cesta k záchraně alespoň části byznysu a klientských vazeb velkých exekutorských úřadů.

V Poslanecké sněmovně se chystá naplno vzplanout jedna z nejostřeji sledovaných legislativních bitev tohoto volebního období. Půjde v ní o miliardy a klíčové zájmy mocných hráčů – velkých exekutorských úřadů, bank, pojišťoven, mobilních operátorů, prodejců energií, obchodníků s pohledávkami a mnoha dalších.

Do projednání ve výborech směřují dvě novely zákonů, které mimo jiné mění exekuční řád. První z nich předložilo ministerstvo spravedlnosti, druhou Piráti. Klíčovým prvkem vládního návrhu je slučování všech exekucí jednoho dlužníka u jednoho exekutora – toho, který získá první z nich. Dnes je běžné, že dlužník s více exekucemi na krku musí každou z nich řešit s jiným exekutorem.

Piráti navrhují, aby pohledávky exekutorům rovnoměrně přidělovaly soudy podle bydliště dlužníka – takzvanou teritorialitu.

Vládní návrh

Druhá, třetí a všechny další exekuce by u téhož dlužníka automaticky připadly exekutorovi, který vymáhá tu první. Toho by si ale stále vybíral první věřitel. Kvůli „nabalování“ dalších exekucí na tu první se pro návrh vžilo označení „sněhulák“.

Pirátský návrh

Exekuce by jednotlivým úřadům přiděloval rovnoměrně soud podle místa bydliště dlužníka. Dlužníka z Prahy by tak soud přidělil podle rotačního principu jednomu z pražských exekutorů.

Klíčový rozdíl mezi oběma předlohami tak spočívá v postavení exekutora. Vláda alespoň u první exekuce zachovává současný stav, kdy si exekutora vybírá věřitel, a stává se tak jeho klientem, o jehož přízeň musí exekutor usilovat. Pirátský návrh naopak vazby mezi věřiteli a exekutory ruší.

Deník N se těmto vazbám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější