Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jourová jako „nepřítel státu“: Polsku vadí, že mu rozmlouvá rychlé přijetí zákona proti „neposlušným“ soudcům

Věra Jourová, zde při slyšení před europoslanci, má v nové Evropské komisi na starost i hlídání vlády práva, a může se dostat do konfliktu s Polskem a Maďarskem. Foto: Evropský parlament
Věra Jourová, zde při slyšení před europoslanci, má v nové Evropské komisi na starost i hlídání vlády práva, a může se dostat do konfliktu s Polskem a Maďarskem. Foto: Evropský parlament

Kontroverzní novelu zákona, která mimo jiné umožňuje vládoucí straně Právo a spravedlnost (PiS) sesazení neposlušných soudců, přijal polský Sejm v rekordně rychlém řízení 20. prosince. Před urychleným přijetím zákona varovala Polsko krátce předtím místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Polští soudci chystají demonstraci, podpořit je přijedou kolegové z celé Evropy. Na jednání s českou eurokomisařkou a komisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem přiletěl do Bruselu šéf polského Senátu, člen opoziční Koalice obyvatelstva Tomasz Grodzki.

Senát, horní komora polského parlamentu, bude zákon projednávat 15. ledna jako první bod na svém prvním zasedání v novém roce. Na rozdíl od dolní komory, Sejmu, má v Senátu většinu opozice, pokud ale senátoři novelu zákona odmítnou, Sejm je může vzápětí přehlasovat.

Novelu zákona, kterým chce vládnoucí strana Právo a spravedlnost pokračovat ve své kontroverzní reformě soudnictví, nazvala řada médií disciplinárním zákonem. Ti „neposlušní“ soudci, kteří by neuznávali Státní soudcovskou radu a rozsudky soudců touto radou dosazených, mohou být totiž pomocí tohoto zákona sesazeni nebo odvoláni.

Obsazení členů samotné Státní soudcovské rady přitom je v moci vlády a parlamentu, v němž má většinu Právo a spravedlnost. Proti přijetí zákona v Polsku protestovaly tisíce lidí na demonstracích ve více než 150 polských městech.

Pochod tisíce talárů

Na sobotu 11. ledna připravují na protest proti tomuto zákonu polští soudci „Marsz tysiaca tog“, Pochod tisíce talárů Varšavou, čímž chtějí upozornit na ohrožení své nezávislosti.

Svou solidaritu jim projevují kolegové z řady unijních zemí a na protest se hodlají vypravit soudci například z České republiky,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější