Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Nebezpečné hrátky s geny, kdo potřebuje náš strach a jak se pozná vlastenec

Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N
Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N

Z dnešních událostí, zjištění, analýz a komentářů vybíral Libor Stejskal. Kolegové se opět činili, takže vůbec nebylo jednoduché vybrat to nejzajímavější.

Petr Koubský opět nezklamal. Jasně – a i mně jako laikovi srozumitelně – vysvětlil, čeho se dopustil biolog Che Ťien-kchuej, který byl před několika dny v Číně odsouzen do vězení, a proč je jeho pokus s úpravou genetického kódu tak nebezpečný. A to ještě ani nevíme, jak dopadne.

Spisovatelka Tereza Brdečková se zamyslela nad tím, proč se mnozí Češi vlastně tolik bojí uprchlíků a proč je řada politiků v tomto strachu ještě utvrzuje. Komunisté nás chránili před pohledem na hendikepované, dnes nás politici „brání“ před uprchlíky. Důvody jsou v lecčems podobné, míní ve svém komentáři.

Teď jedna dobrá zpráva: pustili se do sebe komunisté s okamurovci a vzájemně si vyčítají nedostatek vlastenectví či úcty k historickým faktům (mimo jiné jde o interpretaci paktu Molotov–Ribbentrop). Na nacionalistickém okraji voličského spektra loví více stran a každý hlas je tu dobrý.

Víte, co má společného bydlení s čerstvým pečivem a strouhankou? Přísně vzato nic, ale dobře se na nich ilustruje, jak funguje trh a jaká jsou jeho úskalí. Pokud objevíte, jak vydělat na strouhance, připravíte lidi o rohlíky k svačině. A přesně to se stalo v Praze s byty, všímá si Jan Moláček v komentáři.

Renata Kalenská vyzpovídala výtvarníka Davida Cajthamla. „Miluju psychiatry, dvacet let nepiju a uklidňuje mě, že zemřu,“ svěřil se jí člověk, který celý život jen tvoří. Pořád maluje, ale knihy nečte, hudbu neposlouchá. Radši sám něco napíše nebo složí.

A Tereza Mlynářová ve svém textu přehledně a detailně radí rodičům, co musejí udělat, aby dosáhli na vyšší rodičovský příspěvek.

Lidovecko-zelená koalice „ohně a vody“ se v Rakousku ujala moci. S Českem ladí v migraci, ale hrozí konflikt o jádro, připomíná naše spolupracovnice Markéta Boubínová.

pravidelném podcastu Filipa Titlbacha se dozvíte, co všechno na sebe prozrazujeme, když zcela běžným způsobem používáme mobilní telefon. A reportér Lukáš Prchal zjišťoval, zda se nejedná o střet zájmů, když ministerstvo spravedlnosti uzavřelo zakázku s advokátní kanceláří, pro niž roky pracovala jeho současná šéfka Marie Benešová.

Co najdete v zítřejším tištěném vydání

  • Paneláky cenově atakují cihlové byty i novostavby
  • Domobranám zákaz nehrozí, tvrdí poslanci KSČM a SPD
  • Otázky a odpovědi: Jak získat vyšší příspěvek pro rodiče
  • Já jsem data. Radosti a rizika sebesledování

Co dál stojí za povšimnutí

Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo vyvinout speciální lithium–sírové baterie, které udrží chytrý telefon nabitý po dobu pěti dnů a jimi vybavený elektromobil ujede tisíc kilometrů, oznámil server CNN.

Zpráva z Finska o tom, že tamní premiérka Sanna Marinová chce zavést čtyřdenní pracovní týden a šestihodinovou pracovní dobu, se ukázala jako fáma. Tyto návrhy nejsou zahrnuty ve vládním programu vlády a podle zdrojů z vlády to ani není v plánu.

„Není sporu o tom, že existují mimozemšťané… Je možné, že žijí mezi námi, jen jsme je dosud neidentifikovali,“ prohlásila Helen Sharmanová, první britská kosmonautka, a její slova citovala CNN. Sharmanová se v roce 1991 zúčastnila programu na ruské vesmírné stanici Mir.

Ruská hokejová hvězda Ilja Kovalčuk si podle listu Los Angeles Times pořídil v Beverly Hills bydlení za více než 11 milionů dolarů.

Z více než dvou set tisíc krychlových metrů ledu vytvářejí Číňané v jednom ze svých nejsevernějších měst – Charbinu – tento rok opět gigantický soubor obřích soch, připomněla agentura Reuters.

A svět přišel o jeden ze svých přírodních divů. Při zemětřesení v Portoriku se zřítila skalní brána, která patřila k nejfotografovanějším v této části světa.

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější