Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo oceněného interiéru Kovárna Tří sester. Hospoda není obraz ani muzeum, říká majitel Paláce Akropolis

Palác Akropoli. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Palác Akropoli. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Restaurace Akropolis ve stejnojmenném žižkovském paláci prochází proměnou. Oceňovaný interiér, který v 90. letech vytvořili akademický malíř František Skála a architekt David Vávra, nahradí hospoda ve stylu kapely Tři sestry.

Akvária naplněná bizarními objekty, lampy z kokosových ořechů nebo posezení pod obrácenou kánoí v salonku, kterými se vyznačoval původní Skálův interiér, nyní nahradí artefakty z historie kapely – kostýmy, kytary, obraz frontmana skupiny Lou Fanánka Hagena a ze stropu by měla viset motorka.

Původní podobou restaurace, která byla oceněna jako Interiér roku 1996, se přitom Palác Akropolis ještě pyšní na svém webu. „Restaurace navržená Františkem Skálou a Davidem Vávrou se nese v surrealistickém duchu. Kombinuje styl amerických jídelen, art deca a českých 50. let. Můžete zde obdivovat Skálovy mikrosvěty pouští, jiných planet i zvířat, které byly vystaveny na Expu 92,“ stojí na stránkách.

Nyní majitel paláce tvrdí, že dosavadní podoba podniku, který je zavřený již od loňského dubna, už nevyhovovala současným požadavkům. Proto se rozhodl pro změnu. To Skála a Vávra kritizují – i proto, že interiér restaurace podle nich tvořil se zbytkem paláce celistvé dílo.

Malíř Skála pro Deník N říká, že interiér roky chátral. Když se dozvěděl o tom, že se má podoba restaurace kompletně změnit, napsal loni v květnu majiteli paláce a zároveň vlivnému členu pražské ODS Pavlu Hurdovi dopis.

V Paláci Akropolis probíhá rekonstrukce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hospoda není obraz

Hurda pak Skálu v červenci pozval na schůzku, kde se mu podle svých slov snažil vysvětlit, že se dispozice restaurace z provozních důvodů musí změnit. „Prostor potřeboval změnu. Nájemci si dlouhodobě stěžovali, že restaurace neodpovídá. Mohl bych hodinu mluvit o tom, co všechno je potřeba změnit. Namátkou můžu zmínit například zvětšení baru či dlouhé lavice podél stěn nebo zvětšení kójí. Nebyl jsem ochotný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější