Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Domobranám zákaz nehrozí, zákon míří na džihádisty či Antifu, tvrdí jeho spolutvůrci z SPD a KSČM

Zástupci jedné z domobran Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Foto: YouTube
Zástupci jedné z domobran Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Foto: YouTube

Připravený zákon o nakládání se zbraněmi, který umožňuje ozbrojeným skupinám uložit pokutu 200 tisíc nebo je přímo zakázat, není namířen proti domobranám, tvrdí jeho spolutvůrci z KSČM a SPD. Podle Nejvyššího státního zastupitelství je návrh v některých bodech nadbytečný a málo konkrétní.

Poslanecký návrh, který v pondělí schválila vláda a čeká jej projednání ve Sněmovně, podepsali zákonodárci napříč všemi politickými stranami, a to i členové KSČM nebo SPD, kteří mají k domobranám blízko a mají mezi nimi podporovatele. Ti je na sociálních sítích i v soukromé korespondenci za podpis pod zákon kritizují.

V reakci na vznik zákona už na konci roku oznámila ukončení činnosti Zemská domobrana.

I proto se nyní například Zdeněk Ondráček (KSČM) nebo Jiří Kobza (SPD) proti vykládání zákona ohradili. Návrh je podle nich zaměřený jenom proti paramilitárním ozbrojeným skupinám a nezasáhne spolky, jejichž členové chodí v maskáčích na cvičiště nebo vyučují brannou výchovu. Ondráček tvrdí, že zákon je navíc reakcí na rozhodnutí evropského soudu o zbraňové směrnici.

„Je na každém z vás, zda tu chcete paramilitární ozbrojené skupiny, které se za bůhví čí peníze cvičí a připravují na ozbrojený převrat, nebo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější