Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Devět bodů rozdílu. Může Sparta Slavii ještě předehnat jako v roce 1995? S nešťastným trenérem Ščasným asi těžko

Utkání 16. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - FK Jablonec 25. listopadu 2018 v Praze. Zleva jablonecký Tomáš Holeš a Benjamin Tetteh ze Sparty. Foto: ČTK
Utkání 16. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha – FK Jablonec 25. listopadu 2018 v Praze. Zleva jablonecký Tomáš Holeš a Benjamin Tetteh ze Sparty. Foto: ČTK

Šestnácté ligové kolo jednoznačně patřilo fotbalistům vedoucí Slavie. Ti v sobotu vyhráli v Karviné 3:1, zatímco mistrovská Viktoria Plzeň v pátek jen remizovala v Liberci 1:1 a pražská Sparta v neděli na Letné hrála s Jabloncem 0:0. Výsledek? Slavia zvýšila svůj náskok na druhou Viktorku na čtyři body a na třetí Spartu dokonce na devět bodů.

Dá se vůbec takový náskok dohnat a předehnat? „Jednoznačně se to dohnat dá,“ tvrdí sparťanský útočník Matěj Pulkrab.

„Čeká nás ještě spousta zápasů, hrajeme třikrát na podzim, pak je tu celé jaro, pětikolová nadstavbová část. Budeme tedy se Slavií hrát ještě dvakrát, doufejme. Myslím si, že slávisté také nejsou žádní supermani a můžou ztrácet body jako každý jiný tým. Vůbec bych nemluvil o tom, že je nereálné je dohnat,“ optimisticky dodává Pulkrab.

Za Macha v divokých 90. letech to šlo

Historie mu dává za pravdu. Před čtyřiadvaceti lety, v sezoně 1994/1995, vedla Slavia před Spartou po 14. kole rovněž o devět bodů. Na konci soutěže, byli po 30. kole sparťané první se 70 body, druzí slávisté jich měli o šest méně, 64. Za šestnáct kol tehdy získali Letenští o patnáct bodů více než červenobílí! To však bylo v divokých 90. letech, kdy Spartu vlastnil Petr Mach, kontroverzní bývalý automechanik z Uhříněvsi a sponzor ODS, s níž se pak neúspěšně soudil, později byl uvězněný za celní podvod.

Bylo to v době, kdy manažer Sparty Jozef Chovanec bez jakéhokoliv tréninku svlékl sako a senzačně nastoupil do jarního derby se Slavií v Edenu. Kdy se hned v úvodu utkání Slavia–Sparta (0:1) záhadně zranil hlavní rozhodčí Miroslav Maurer a musel odstoupit; kdy byl za údajné protesty vyloučen slávistický kapitán Jan Suchopárek a kdy o klíčovém sparťanském vítězství rozhodl v posledních vteřinách vydařenou ranou z dálky Pavel Nedvěd. Sparťané tak začátkem dubna 1995 stáhli náskok Slavie na pouhé dva body,  do konce jara pak své vítězné dílo dokonali a zdecimované slávisty doslova „přejeli“.

Ale je tohle možné v sezoně 2018/2019? Teoreticky ano, ale to by asi musel Spartu vést trenér formátu Jozefa Jarabinského. A nikoli tápající Zdeněk Ščasný, jenž po Hapalově odvolání stále na Letné sedí na dvou židlích – pro sportovního ředitele a zároveň pro trenéra. Podle informovaných zdrojů měl nový sparťanský šéf František Čupr dát Ščasnému na výběr, aby se rychle rozhodl, jakou funkci chce vlastně zastávat. A je jasné, že pokud Sparta nebude směřovat k titulu, což je stále jejím cílem, nemusel by mít zkušený rutinér na Letné žádnou funkci.

Je pravda, že v současné sezoně, kdy poprvé bude hrát elitní šestice pětikolovou nadstavbu, zbývá do konce ligy dlouhých devatenáct kol. To znamená, že je ve hře ještě 57 bodů.

Ovšem nejsou tu jen Slavia a Sparta. Druhá a stále mistrovská Viktoria Plzeň zrovna herně neoslňuje, ovšem na červenobílé ztrácí jen čtyři body a před Spartou má pětibodový náskok. Kromě toho se dopředu tlačí naposledy v lize třetí Jablonec, klub bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty, jenž s exsparťanským koučem Petrem Radou vykazuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější