Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo státnického projevu televizní Čau lidi. Odborníci hodnotí novoroční vystoupení politiků

Tři ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů přednesli na Nový rok projevy, které podle odborníků byly určené zejména jejich vlastním voličům. Sváteční čas do nich však vnesl i jistou míru vstřícnosti.

Šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS), předseda Sněmovny Radek Vondráček i premiér Andrej Babiš (oba ANO) se shodli na jednom: žijeme ve šťastné zemi, která je navíc velmi bezpečná a prosperující. „Naše země prožívá jedno z nejúspěšnějších a nejšťastnějších období své novodobé historie,“ řekl například předseda vlády Babiš.

Premiér vypočítal řadu pozitiv – zmínil otázku bezpečnosti, nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii, kvalitu života nebo výborný rating agentury Moody’s. Nevyhnul se ale ani problematickým otázkám, stejně jako jeho parlamentní kolegové Vondráček a Kubera.

„Nejsme bezprostředně nikým ohrožováni, zažíváme nevídané období blahobytu a prosperity. Ano, trápí nás tisíce důležitých problémů, ale to není důvod lámat nad dnešní dobou hůl. Snažme se i v letošním roce řídit jednoduchým heslem ‚žít a nechat žít‘,“ řekl předseda Senátu. Všichni řečníci se tak v tomto hodnocení přidali k názoru prezidenta Zemana, který v podobném duchu promluvil již během Vánoc.

Ambice mít státnický projev

Kubera si paradoxně z obrazovky veřejnoprávní České televize postěžoval na chybějící svobodu slova. „Na svobodu slova můžeme už jenom vzpomínat. Nemůžeme říkat, co si myslíme,“ prohlásil.

Vondráček se zase zastal svého stranického šéfa Babiše, když mluvil o „udávání do Bruselu“. Touto replikou, kterou používá i premiér, narážel na jeho kauzy ohledně čerpání dotací a střetu zájmů. Předseda Sněmovny také řekl, že o vládě rozhodují volby, ne demonstrace. Babiš se pak ve svém projevu zaměřil na pozitivní hodnocení své vlády a představil také některé plány do budoucna.

Odborníci na politickou komunikaci, které Deník N oslovil, se shodují, že všichni tři politici mířili svými promluvami na vlastní voliče. „Všichni ústavní činitelé měli jistě ambice pronést státnické projevy, čemuž odpovídalo načasování i stylizace. Nejvíce se tomu přiblížil premiér, který svůj projev rámoval pozitivně. Ani on, Kubera nebo Vondráček však obsahem nedokázali vystoupit ze svých klasických promluv určených vlastním voličům,“ říká pro Deník N politolog Miloš Gregor z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Analytik Institutu politického marketingu Marek Chytráček vnímá proslovy podobně. „Tradičně se jedná o oslovování vlastních voličů, nebo alespoň názorově blízkých občanů. Ta druhá varianta byla vidět zejména u předsedy Senátu Kubery,“ říká.

„Projev premiéra Andreje Babiše byl pro jeho publikum velmi dobře napsaný. Zároveň lze ale říct, že v něm nebyla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější