Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jen jsem šel za svým snem, říká o svém filmu Jan Žižka režisér a producent Petr Jákl

Petr Jákl při natáčení. Foto: J.B.J. Film
Petr Jákl při natáčení. Foto: J.B.J. Film

Rok 1420 je spojený s počátkem husitského hnutí, na letošek tedy připadá významné výročí. Na sklonku loňského roku vyšla významná publikace Jan Žižka od renomovaného historika Petra Čorneje, na popkulturní rovině pak vyhlížíme velkofilm Petra Jákla zobrazující Žižkovo mládí.

Když se na dosud posledním ročníku mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary hovořilo o ekonomice filmové produkce, padla informace, že loňský a letošní roky jsou výjimečné. Součástí žebříčků se v nich totiž stal chystaný film Jan Žižka. Ten je se svým rozpočtem půl miliardy korun tak mimo realitu tuzemské filmové produkce, že zcela rozboural všechny statistiky. Druhý nejdražší český film, Tmavomodrý svět, stál méně než polovinu této částky (230 milionů). Není sice ještě jisté, jestli bude mít Jan Žižka premiéru koncem tohoto roku, či až začátkem příštího, každopádně je to dílo, které do kulturních výhledů do nového roku patří.

O čem tedy snímek nakonec bude? Podle synopse děj zastihne mladého Jana Žižku v době, kdy ztratil víru sám v sebe a snažil se najít smysl svého života a kdy hledal ve svém nitru sílu, která by mu dovolila vrátit se zpět na cestu, ze které kdysi sešel. Projeví se jako zdatný bojovník a jeho skvělých strategických a bojových schopností si na královském dvoře nemohou nevšimnout, a tak začíná Janovo plíživé, ale nevyhnutelné zapojení do vysoké politiky…

Scéna jako z Pána prstenů, ale místo Nového Zélandu střední Čechy. Foto: J.B.J. Film

Pane Jákle, původní rozpočet na film byl nižší. Jak se vám nakonec podařilo dosáhnout na tak velký rozpočet, který nemá v české kinematografii obdobu?

Těsně před natáčením se nám podařilo zajistit hollywoodské hvězdy a rozhodli jsme se udělat film v maximální možné kvalitě. Díky tomu se zvednul rozpočet z 275 milionů na 400 milionů a později se ještě o něco zvednul díky trikům. Nyní se blíží 450 milionům korun. Stále nemůžu uvěřit tomu, že se mi povedlo dát takový rozpočet dohromady. Bez amerických spoluproducentů by to šlo jen velmi obtížně.

Ztvárnil jste jednu z postav počítačové hry Kingdom Come. Byla to pro vás součást přípravy na Jana Žižku?

Ne, to nebyla, ale bylo to zajímavé a velmi se mi líbil přístup Dana Vávry, jak vše detailně promýšlí. Takže si na oplátku Dan zahrál v Žižkovi.

Vybral jste si zachycení Žižkova mládí, ještě než se stal slavným vojevůdcem. Je v té volbě i určitá úvaha o dalších dílech, kdyby byl tento film úspěšný?

Je pravda, že na začátku jsme si říkali, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější