Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČNB popřela svou vlastní analýzu, Česko je na euro navzdory jejímu tvrzení dobře připraveno

Z devatenácti argumentů pro euro zbyly pouze čtyři – vyřazeny byly i ty, které v úvodu analýzy ČNB označuje za „nejvýznamnější argumenty pro vstup České republiky do eurozóny“. Z argumentů proti euru jich přitom „náhodou" zbylo rovných sedm. Foto: Unspash
Z devatenácti argumentů pro euro zbyly pouze čtyři – vyřazeny byly i ty, které v úvodu analýzy ČNB označuje za „nejvýznamnější argumenty pro vstup České republiky do eurozóny“. Z argumentů proti euru jich přitom „náhodou“ zbylo rovných sedm. Foto: Unspash

Komentář Davida Antoše: Česká národní banka vydala pravidelnou analýzu sladění České republiky s eurozónou a její připravenosti na přijetí společné evropské měny. Dokument jasně ukazuje, že ve většině oblastí jsme připraveni dobře a míra sladění se opět o něco zvýšila. Médii však proběhla zpráva opačná – ČNB prý tvrdí, že bychom měli dále čekat. Kde tedy došlo k „chybě“ překladu?

Analýza stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou je důležitý dokument, kterým ČNB zkoumá, zda jsme již připraveni využít výhod společné měny. Zavedením eura totiž podle ČNB „dojde k odstranění kurzového rizika ve vztahu k eurozóně a tím ke snížení nákladů zahraničního obchodu a investic“. Model ČNB také ukazuje, že by euro pomohlo urychlit ekonomický růst až o 0,6 procentního bodu. Zároveň však jeho přijetí není bez rizik a právě sladění s eurozónou je klíčové pro vyhodnocení, co převažuje.

Letošní zpráva vychází velmi přesvědčivě ve prospěch eura v Česku. Ze čtyřiceti indikátorů svědčí pro euro devatenáct, proti osm a ostatní jsou neutrální. Ve dvanácti oblastech došlo ke zlepšení, v šesti ke zhoršení. Připravenost Česka a stav eurozóny se tak od poslední analýzy zlepšily.

ČNB si všímá, že je Česko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější