Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O pětadevadesáti procentech všeho nevíme skoro vůbec nic. A to jsme se ještě nezmínili o Číně

Temná hmota je neviditelná. Když ji uvidíte na obrázku, jedno je jisté: ilustrátor si ho vymyslel. Obr. NASA/JPL
Temná hmota je neviditelná. Když ji uvidíte na obrázku, jedno je jisté: ilustrátor si ho vymyslel. Obr. NASA/JPL

Vesmír je plný temné hmoty, které nerozumíme. Čínské univerzity provádějí výzkum, o němž víme stejně málo jako o té temné hmotě. Bitcoin se propadá, Microsoft je nejhodnotnější firmou světa a možná by bylo načase pořádně a konstruktivně se polekat.

Ve vesmíru jsou hvězdy a planety a černé díry a nějaký ten mezihvězdný prach a plyn. A pak tam je zbytek, který neumíme popsat a pojmenovat. Ten zbytek tvoří… inu… asi 95 % všeho, co se ve vesmíru nachází. Odborníci to vědí, laik by se měl chvíli zamyslet, aby docenil situaci: svět je z pětadevadesáti procent tvořen něčím, co nezapadá do žádné známé škatulky, co se vymyká fyzice, kterou známe, kterou se děti učí ve škole.

Říká se tomu temná hmota a temná energie, jsou to dvě různé věci (patrně velice různé, nikoli tedy dva projevy téhož neznáma – i když ani to není jisté) a téměř vše, co se o nich ví, jsou negativní znalosti. Temná hmota není tvořena běžnými atomy a elementárními částicemi. Temná hmota nereaguje na elektromagnetické záření (takže je neviditelná, protože světlo je taky elektromagnetické záření). Temná hmota (nejspíš) netvoří objekty analogické planetám a hvězdám. Temnou hmotu jsme zatím nikdy nepozorovali experimentálně.

Odkud tedy víme, že existuje?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden s vědou a technikou

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější