Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krnáčová: Zlobím se na Babišovy poradce, kampaň nezvládli. Politici ANO mě v podstatě vydírali kvůli funkcím

Bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová. Foto Ludvík Hradilek
Bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová. Foto Ludvík Hradilek

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) končí po čtyřech letech v čele hlavního města. V rozhovoru pro Deník N hodnotí své působení ve funkci i prohrané volby v Praze, kde hnutí ANO skončilo až na pátém místě. „Před parlamentními volbami jsme si dělali průzkum, kde jsme měli volební potenciál 30 procent. Ale pak tady byly obří demonstrace. A nebylo jich málo,” řekla Deníku N Krnáčová. Šťastná podle ní nebyla ani výměna volebního lídra měsíc před volbami. A kritizuje i své kolegy ze zastupitelského klubu ANO, kteří podle ní trvali na tom, že budou působit v orgánech městských firem.

Čím si vysvětlujete, že ANO skončilo v Praze až páté?

Mělo to několik faktorů, které jsme si pak nechali analyzovat. I kdybychom měli to, co před čtyřmi lety, tak ostatní mají většinu. Kdyby měl Stuchlík dvacet procent, stejně by měly ty tři strany (Praha sobě, Piráti, TOP 09, pozn. red.) většinu. Ten rozdíl není od posledních voleb čistě matematicky tak velký.

Jistě, ale ANO Prahu ztratilo. Berete to jako své selhání? Premiér Babiš vám to veřejně dával částečně za vinu.

Jsme jenom lidi. Ani pan premiér nebude dělat vždy jen rozhodnutí vítaná veřejností. A že bych za to měla být odpovědná, je trochu nefér. Na tom špatném výsledku se podepsalo několik aspektů…

Jakých?

V první řadě je rozdíl mezi vnímáním politiky v Praze a na celostátní úrovni. Praha také citlivěji vnímá některá vyjádření čelních představitelů státu a jejich kroky. Druhá věc je, že před několika měsíci proběhly primárky a drtivě je vyhrál Patrik Nacher. A najednou měsíc před volbami se vybral nový lídr.

Co to pro vás znamenalo?

Srovnávám to s tím, jaká byla moje situace před čtyřmi lety. Nemůžete vzít člověka, kterého v případě pana Stuchlíka nikdo nezná, a říct, že bude nový lídr. Nebylo to dobře dovnitř strany ani navenek. A to se nakonec ukázalo.

Z vašeho pohledu tedy nebyla intervence pana premiéra šťastná.

Nebyla úplně šťastná.

Mluvila jste s ním o tom?

Ne. Bylo to jeho rozhodnutí.

On do toho ale mohl zasáhnout.

Se mnou se o tom nebavil a nediskutoval. Jeho poradci špatně zhodnotili stav společnosti, a to zejména v Praze. Před parlamentními volbami jsme si dělali průzkum, kde jsme měli volební potenciál 30 procent. Ale pak tady byly obří demonstrace. A nebylo jich málo.

Myslíte proti panu premiérovi a jeho rozhodnutí postavit vládu podpořenou komunisty?

Přesně ty myslím. Nechci kritizovat jeho postoj. Nemyslím si, že je to jeho vina, protože v politice je to vždy souběh několik situací. Ale v téhle době začalo být ANO v Praze vnímané jinak. Mohl kandidovat kdokoli a dopadlo by to stejně. Možná o pár procent bychom měli víc, protože Nacher i Pilný přeskočili Stuchlíka.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější