Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„To je šílený, Demeterová pobírá na dávkách 75 tisíc.“ Okamura použil příběh britské matky, dal jí ale romské jméno

Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Místopředseda Sněmovny a lídr SPD Tomio Okamura na svém Facebooku zaútočil na „nepřizpůsobivé občany“. Jako negativní příklad použil údajnou Andy Demeterovou, která podle něj čerpá na sociálních dávkách 75 tisíc korun měsíčně. O případu se prý dozvěděl z televize Prima, která ale nic takového nevysílala. A navíc, jím popisovaná žena v Česku nežije.

„To je šílený – 75 tisíc měsíčně nepřizpůsobivé rodině!“ zahájil pohoršeně svůj příspěvek Okamura. Vzápětí upozornil, že vláda odmítá návrh SPD, který má vyplácení sociálních dávek „nepřizpůsobivým“ zastavit. Kabinet přitom zaujal k této novele zákona o pomoci v hmotné nouzi neutrální stanovisko.

„Vláda ještě naopak od 1. ledna zvyšuje daně a poplatky slušným lidem! Takže nepřizpůsobivé podporují, ale slušné lidi ještě sedřou. Přitom již nyní je zdanění mezd v ČR druhé nejvyšší v Evropě po Francii. Kam až chce vláda vůči pracujícím a slušným lidem zajít? Velkou radost z kroků vlády Andreje Babiše veřejně projevuje Andy Demeterová (na snímku), která vystoupila v pořadu TV Prima,“ píše ve svém statusu Okamura.

Tato 49letá žena podle něj má deset dětí s pěti různými otci. Sociální systém si prý nemůže vynachválit. „V životě je spokojená a přála by si, aby její děti měly alespoň padesát vnoučat, a staly se tak největší rodinou žijící z podpory,“ citoval údajnou Demeterovou na svém Facebooku místopředseda Sněmovny.

Údajné vystoupení této ženy v reportáži TV Prima velmi živě popisuje. „Lidé mohou být šokováni, že žiji z podpory tak dlouho, ale to mi je jedno, miluji velkou rodinu,“ prohlásila podle něj údajná Demeterová v televizi.

Foto: Facebook Tomia Okamury

Jenže Andy Demeterová, o níž místopředseda Sněmovny na mnoha odstavcích referoval, vůbec neexistuje. Alespoň ne v Česku.

Na snímku, který Okamura k příspěvku přiložil, je ve skutečnosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější