Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký deník Jany Ciglerové: Američané si často děkují a usmívají se. Povrchní to není

Jakmile se s někým setkáte na ulici pohledem, je téměř jisté, že se na vás usměje. Jen tak, bez dalšího významu. Asi nejblíž v tomhle k Američanům mají čeští pejskaři - i ti se běžně pozdraví a prohodí spolu pár vět, aniž by se znali. Foto: Kamil Krzaczynski, Reuters
Jakmile se s někým setkáte na ulici pohledem, je téměř jisté, že se na vás usměje. Jen tak, bez dalšího významu. Asi nejblíž v tomhle k Američanům mají čeští pejskaři – i ti se běžně pozdraví a prohodí spolu pár vět, aniž by se znali. Foto: Kamil Krzaczynski, Reuters

Američané rádi vidí sklenici z poloviny plnou. Radějí vás pochválí, než aby vám něco vytýkali. Je to úlevné a velmi nakažlivé. I proto je jejich Díkůvzdání nejdůležitější svátek roku.

O Američanech se říká, že jsou povrchní. Jako důkaz lidé nejčastěji udávají, že Američané se každého ptají, jak se má, aniž by je to doopravdy zajímalo. Dokonce i pokladní za kasou! Že chválí, ačkoli to nemyslí vážně, a že vytvářejí dojem přátelství, ale na slibovanou návštěvu pak nepřijdou. To my Češi si řekneme všechno do očí pěkně po pravdě, přestože to tomu druhému není příjemné, že. Ale zato víme, na čem jsme, a to je víc.

Po dvou letech v USA si nemyslím, že nefiltrovaný popis skutečnosti je nejvíc, protože dnes a denně vidím, jaký vliv dobré slovo a povzbuzení na tu skutečnost můžou mít.

Třeba na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější