Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pohledem Ludvíka Hradilka: Zážitky z roku 2019 v Deníku N

Když jsem se před více než rokem rozhodoval, zda nastoupit do nového Deníku N, doufal jsem, že přežije dva roky. Dnes to vypadá, že díky vaší přízni vydrží i déle. A já vlastně nevstupuji do neúspěšných projektů: Týdeník Respekt, který jsem spoluzakládal, byl první nezávislou tiskovinou v Československu po listopadu 89. Dodnes patří k tomu nejlepšímu, co u nás můžete číst. Aktuálně byly první internetové noviny bez zázemí tištěného deníku. Nezanikly po roce, jak mnozí mudroni předpovídali. Deník N, stejně jako jeho starší slovenský bratr, vsadil na průhlednou vlastnickou strukturu bez peněz a vlivu oligarchů a placený obsah na internetu. Dnes svůj obsah zamykají i další. Jen z reklamy se dobré noviny neuživí. Vlastní, autorské fotogalerie dělám už mnohem méně než v Aktuálně. Sloužím svým skvělým kolegům a ilustruji jejich články. Jeden osobní příběh na konci roku snad snesete. Tady jsou mé zážitky z roku 2019.

Celý rok patřil spolku mladých lidí plných ideálů. Neúnavně burcovali spoluobčany k větší občanské kuráži. Na tuhle demonstraci mě ani z redakce nechtěli posílat. Pršelo a nikdo nečekal velkou účast. Výborný nápad s deštníky v národních barvách a plná ulice na cestě z Hradu na Staroměstské náměstí.

To je před první demonstrací na pražské Letné. Mikuláš Minář se právě přesvědčil, že svolal nejvíc protestujících za posledních třicet let.

A nejen to, vyburcoval lidi i v těch nejmenších obcích. Tady jdou demonstrantky ve Vyskři přivítat premiéra.

K výročí vstupu Česka do NATO přijela Madeleine Albrightová. Hold jí vzdává Luboš Dobrovský. Tahle fotka mě potěšila, protože paní Albrightové udělala radost.

Pan prezident udivoval svým neutuchajícím odhodláním škodit.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pohledem Ludvíka Hradilka

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější