Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Termiti zaklepou na naše dveře za třicet let. Vybrané druhy mají sílu kusadel jako manikurní nůžky, říká objevitel nového druhu

Dělník termita rodu Odontotermes v houbové zahrádce. Foto: ČZU
Dělník termita rodu Odontotermes v houbové zahrádce. Foto: ČZU

Mezinárodní tým vědců pod vedením Jan Šobotníka z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity objevil v Kamerunu dvě kolonie doposud nepopsaného rodu dřevožravého termita. O síle luskacích kusadel, nerovných bojích mezi termity a mravenečníky, nástrahách výzkumu v rovníkové Africe a na Papui Nové Guinei a zákrutách eusociálních společenství hovořil Deník N s vedoucím výzkumných aktivit Janem Šobotníkem.

Jak se vám podařilo nový rod termita najít? Byla to náhoda, nebo jste šli tak říkajíc na jistotu?

Byla to jednoznačně shoda šťastných okolností. Pracovali jsme na projektu, v jehož rámci jsme hodnotili celkovou početnost termitů v lese. Vytyčili jsme deset čtverců 2×2 metry, ze kterých jsme vybírali úplně všechny termity. V jednom z čtverců byla mrtvá liána a v ní jsme našli první kolonii druhu Roisinitermes ebogoensis. První nápad byl, že to je nejspíš specialista na liány, takže jsme v dalším roce prohlédli mnoho set lián, ale nenašli jsme žádnou další kolonii. Letos v únoru jsme zase úplnou náhodou našli druhou kolonii v tenké mrtvé větvi listnatého stromu, která spadla z koruny a zachytila se přibližně čtyři metry nad zemí. Věděl jsem, že je šance najít v ní něco zajímavého, tak jsme ji přitáhli na zem a zjistili, že je v ní opět Roisinitermes.

Poznali jste hned, že před sebou máte zcela nového termita?

Ano, spoustu termitů poznáme od oka. Roisini (součástí terminologického slangu je zkracování rodových jmen o koncovku „termes“, pozn. red.) je navíc tak strašně divné zvíře, že se nedá s ničím splést. Když jsme našli druhou kolonii, ještě tentýž večer jsme jeli do města Mbalmayo na internet, abychom napsali kolegovi, ať zastaví odeslání již hotového popisu nového rodu. De facto jsme celý připravovaný článek přepsali a obohatili o nová pozorování.

Podle čeho jste poznali, že jste našli dosud neobjeveného termita? V čem je Roisini unikátní?

Je to první z bazálních skupin termitů, u kterých vojáci používají luskací obranu. To znamená, že vojáci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější