Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Problém Babišové s Instagramem byl dlouho na spadnutí. Chce být první dáma i královna večírků zároveň

Monika Babišová v tokijském hotelu. Foto: Instagram M. Babišové
Monika Babišová v tokijském hotelu. Foto: Instagram M. Babišové

Monika Babišová je veřejně nejaktivnější partnerkou předsedy vlády, jakou kdy Česko mělo. Vidět je to zejména na zahraničních cestách, kde svého manžela provází. Mimořádně činorodá je i na sociální síti Instagram, kde publikuje fotky jak z oficiálních zahraničních návštěv, tak ze svého života. Ukazuje se však, že její pojetí funkce „první dámy“ může být problematické.

Když premiér Andrej Babiš míří pracovně do zahraničí, vládním speciálem odlétá jeho žena skoro vždycky s ním – a s oblibou si dává na Instagram fotky z vojenského letiště i se salutujícími piloty. Na cestách pak mívá coby manželka předsedy vlády vlastní program, na němž se organizačně i finančně podílejí české instituce.

Její pojetí „úřadu“ se tak blíží roli, na kterou jsme v Česku byli dosud zvyklí spíš u partnerek prezidentů. A několikrát Babišová skutečně „zaskakovala“ za Ivanu Zemanovou, jejíž manžel, prezident Miloš Zeman, cestuje do zahraničí na poměry státníků velmi málo – a to i když je zrovna pozvaný.

Vzniká tak ale trochu nejasná situace. Babišová si užívá privilegia „první dámy“, zároveň se ale dosud nepodřizovala diplomatickým zvyklostem a uměřenosti s touto rolí spojeným.

Mimořádné a citlivé postavení má ostatně Babišová i ve svém manželství – dle zákona o střetu zájmů musel Babiš odložit Agrofert do svěřenského fondu, na který papírově dohlíží právě jeho žena.

Zavázaná prsa i selfie ze záchodu

Jedna z nejprestižnějších cest premiérského páru letošního roku vedla do Japonska při příležitosti uvedení nového císaře na trůn. Šlo o akci na nejvyšší diplomatické úrovni, za účasti hlav států i aristokracie. V Tokiu tak nechyběl kupříkladu ani britský korunní princ Charles. V Asii Babiš zastupoval Zemana, který ho o to výslovně požádal.

Babišová pak měla vlastní program organizovaný českou ambasádou v Japonsku – navštívila domov důchodců, kde využívají pomoci robotů, a také místní módní návrhářku.

Monika Babišová letos na návštěvě v Japonsku. Součástí jejího programu coby manželky premiéra byla i zkouška tradičního kimona. „Nejenže mi zavázali prsa, ale ještě mě vycpali ručníkama,“ poznamenala Babišová. Foto: Instagram M. Babišové

„Oblékání do kimona je vážně zážitek. Vůbec mi nevadí, že to nemusím nosit. Nejenže mi zavázali prsa, ale ještě mě vycpali ručníkama,“ žertovala Babišová na Instagramu. Popisku doplnila dvěma rozvernými smajlíky.

Je celkem jisté, že zkušený diplomat by volil uctivější tón k tradicím země, která ho právě hostí při tak významné události. Na českých sociálních sítích tehdy debatu o uměřenosti vzbudila i Babišové selfie fotka z hotelové toalety, kde se chystala na banket v císařském paláci.

Nebylo to navíc poprvé, kdy premiérova manželka prokázala sníženou citlivost vůči diplomatickému a politickému rozměru svého veřejného působení a komunikace, což Babiš pozoruhodně toleruje. Na podzim na Instagramu publikovala fotky z dovolené v Turecku zrovna v době, kdy začala Erdoganova ofenziva proti Kurdům, kterou její manžel coby český premiér s celým demokratickým západem kritizoval.

Teď si Babišová po aféře s vánočním večírkem a vzkazem jednoho z jeho účastníků o „chudině, která se baví na PC“, Instagram „zamkla“ pro nové zájemce o sledování jejího profilu. Svých více než 35 tisíc „followerů“, což už je na české poměry velmi solidní číslo, se ale nevzdala – ti se na její publikované fotky tak mohou dívat dál.

Monika Babišová na společenských akcích ve Špindlerově Mlýně. Na fotce je s Ivanem Šablatúrou, který na vánoční večírek manželky premiéra dorazil v převleku kněze a k fotce na sociálních sítích připojil již zlidovělý vzkaz: „My se bavíme na večírku a chudina u PC na fotkách. Myslím, že všechno v pořádku.“ Foto: Instagram M. Babišové

Podle odborníků na komunikaci i diplomacii je načase, aby Babišová na sociálních sítích více dbala na reprezentativní rozměr své komunikace, pokud chce manžela doprovázet při státních akcích.

„Jako každá veřejně činná osoba by paní Babišová měla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější