Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Latinská Amerika vzhůru nohama – Proč rok 2019 dopadl jinak, než se na počátku zdálo

Koláž roku 2019 v Latinské Americe: Deník N.
Koláž roku 2019 v Latinské Americe: Deník N.

Na konci listopadu brazilský ministr hospodářství Paulo Guedes v rozhovoru pro deník Estadão prohlásil: „Reformy se zpomalily. Když všichni vyrážejí do ulic bez zjevného motivu, řekneš si ‚Hele, abychom jim nedali záminku, počkáme a zjistíme, co se vlastně děje‘.“ Toto prohlášení, které reaguje na překotný vývoj v Jižní Americe, v kostce ukazuje, jak se během roku kontinent převrátil na hlavu.

Když prvního ledna Guedesův šéf, brazilský prezident Jair Bolsonaro nastupoval po překvapivě drtivém vítězství do prezidentského úřadu, čišelo z něj sebevědomí, se kterým chtěl největší latinskoamerický stát od základu předělat podle ekonomických příruček o tom, že neviditelné ruce trhu se nesmějí dávat do cesty žádné překážky.

Skutečně se mu povedlo prosadit důchodovou reformu, která může být pro rozpočet Brazílie velkou úlevou, neboť penze se tu udělují v neobvykle nízkém věku, a navíc poměrně štědré.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro mluví s médii 15. května 2019. Foto: Isac Nóbrega, Úřad prezidenta, CC BY 2.0

Jenže zbytnělé sebevědomí je pryč. Rok v úřadě byl pro tropického Trumpa, jak se Bolsonarovi podle řady podobností s prezidentem USA říká, těžký. Škodily mu aféry typu „já na syna, syn na mě“, kdy se zdálo, že více času než správě země věnuje vytváření dynastie. Nejvíce pozornosti se dostalo (nakonec marné) snaze protlačit třetirozeného potomka Eduarda do čela ambasády ve Spojených státech.

Největší ránu pro něj znamenalo nezvládnutí rozsáhlých požárů v Amazonii, které mu ochránci přírody připisují, protože přímo i nepřímo vyzýval k další kolonizaci pralesa.

A v listopadu přišla další „jobovka“. Na základě rozhodnutí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější