Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemám se za co stydět, kydají na mě špínu, hájí se muž, který doprovází pilota Bočka

Jaroslav Syrový z Československé obce legionářské. Repro: Městská část Praha 2
Jaroslav Syrový z Československé obce legionářské. Repro: Městská část Praha 2

Jaroslav Syrový mluví do telefonu klidným hlasem. Šéf Československé obce legionářské v Praze 2, kterého kritici obviňují z hrubého chování vůči válečným veteránům, veškerá taková tvrzení odmítá. Jen má prý na řadu věcí jiné názory. „Nechápu vaše počínání a co vám vadí,“ říká v půlhodinové rozmluvě.

Redakce Deníku N oslovila Jaroslava Syrového kvůli tvrzením o jeho neomaleném jednání ve veteránské komunitě, která získala v uplynulých měsících. Syrový nebyl překvapený. „Určití lidé mi volali, že jste s nimi hovořil. Myslím, že je neetické, abyste objížděl lidi a vyptával se. Nechápu vaše počínání a co vám vadí,“ ohradil se úvodem telefonátu. Později však připustil, že kladení otázek k novinářské práci patří.

Syrový, který často doprovází generála Emila Bočka, se ke kritice nejprve nechtěl vyjadřovat. „Podívejte, celou dobu pana generála Bočka jen využívali. Já jsem nic špatného k veteránům nedělal a nedělám. Že mám odlišné názory na některé věci než jiní lidé, to je pravda. Ale z pana generála dříve měli prospěch (…). Problém spočívá v tom, že za vším stojí Eduard Stehlík s Janou Černochovou. Já jsem se jen zastal lidí, které (Stehlík) začal likvidovat,“ říká a jmenuje Milana Bachana z oddělení péče o válečné veterány ministerstva obrany.

U toho Eduard Stehlík veřejně uvedl, že byl stejně jako Syrový registrovaným spolupracovníkem komunistických bezpečnostních složek, přičemž jeho prací na ministerstvu bylo rozhodovat o udělení osvědčení za třetí odboj a řadu jich zamítl. Veterán druhé světové války Emil Boček, který byl v době telefonátu se Syrovým, k tomu bez bližších podotkl, že Bachan „pro veterány něco dělá“.

Je to spor, který lze z novinářského pohledu jen obtížně dešifrovat: například podle šéfa legionářské obce Pavla Budinského je pilot RAF Emil Boček zcela „v gesci“ Jaroslava Syrového. Stejně někteří svědci hovoří o Bočkově rodině na Moravě – a šlo by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější