Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vesmír se stane operační doménou NATO. To neznamená, že začnou hvězdné války

ITakhle to ve vesmíru zatím vypadat nebude. Jen v tom hollywoodském. Foto: Adobe Stock
ITakhle to ve vesmíru zatím vypadat nebude. Jen v tom hollywoodském. Foto: Adobe Stock

Chystá se NATO militarizovat vesmír? Ne – mimo jiné proto, že už dávno militarizovaný je. Chystá se tam vyslat zbraně? Ne, nebylo by to produktivní.

Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO, se nechal slyšet, že NATO plánuje prohlásit vesmír – po zemi, vodě, vzduchu a kyberprostoru – za pátou operační doménu.

K tomuto kroku došlo v návaznosti na jednání ministrů zahraničních věcí Aliance. V této souvislosti je nutné si shrnout, co takové prohlášení znamená, a také, což je možná ještě důležitější, co naopak neznamená.

Je totiž pravděpodobné, že formalizace tohoto kroku povede k vlně dezinterpretací, které budou, alespoň částečně, vycházet z nepochopení tohoto postupu – stejně jako tomu bylo v případě změny struktury amerického vojenského vesmírného programu.

Politika odstrašení

Prohlášení vesmíru za operační doménu ve zkratce znamená, že NATO rozumí tomuto prostoru jako oblasti, kde povede aktivní politiku odstrašení. Zaprvé tak bude společně chránit alianční systémy (ať už se rozhodne pro vystavění schopností aliance samotné, nebo bude spoléhat na schopnosti členských států) a zadruhé se na vesmírné aktivity budou vztahovat alianční smlouvy včetně možnosti aktivace článku 5 v případě útoku na satelity či jiné prvky spojené s vesmírnými aktivitami jednoho z členů.

NATO tímto krokem reaguje na zvýšené množství negativních aktivit primárně Číny a Ruska, které ohrožují právě kriticky důležité vesmírné systémy. Tento krok je významný i z civilního hlediska, jelikož chrání přístup civilního obyvatelstva ke klíčovým službám, na kterých je moderní společnost závislá.

Jeden medializovaný příklad z nedávné minulosti nám pomůže tomuto propojení porozumět. V roce 2018 proběhlo v Arktidě velké cvičení spojeneckých vojsk pod názvem Trident Juncture. Během tohoto cvičení došlo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vesmír

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější