Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Raději přispěju, než abych si koupil hodinky. Mladý fotbalista Sadílek draží dresy pro nemocné děti

Michal Sadílek se na konci minulé sezony poprvé podíval do dospělé reprezentace. Foto: ČTK / Kateřina Šulová
Michal Sadílek se na konci minulé sezony poprvé podíval do dospělé reprezentace. Foto: ČTK / Kateřina Šulová

Před loňskými Vánoci se zapojil do charitativního projektu Výzva Borců tehdy teprve devatenáctiletý Michal Sadílek. Záložník nizozemského PSV Eindhoven nejdříve šponoval cenu v dražbě dresu svého bývalého spoluhráče ze Slovácka Matouše Trmala. A poté věnoval do dražby také svůj trikot z PSV. Mladý fotbalista navíc zdvojnásobil částku, za niž se dres vydražil, a celá suma pomohla Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek. „Raději přispěju na dobrou věc, než abych si koupil třeba drahé hodinky,“ říká v rozhovoru pro Deník N Sadílek, který zapojil do projektu další fotbalisty.

Jak jste se dostal k Výzvě Borců, která pomáhá Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek?

Začalo to právě během minulých Vánoc, kdy mi zavolal tiskový mluvčí Slovácka Marek Jurák. Domluvili jsme se, že pomůžeme malému Matýskovi, který bojuje se zákeřnou nemocí. Marka napadlo, že bychom mohli vydražit hrané dresy. Jako první se dražil dres Matouše Trmala, brankáře Slovácka. Potom jsem věnoval do dražby svůj dres, potom Alex Král a teď se bude dražit dres Honzy Bořila, ve kterém hrál Ligu mistrů.

https://twitter.com/VyzvaBorcu/status/1203103618578223104

Věřím, že v tom budeme pokračovat dlouhodobě a budeme pomáhat dalším, kteří neměli takové štěstí jako my – fotbalisté a zdraví lidé.

Funguje to tak, že vy osobně vyzýváte další fotbalisty, aby věnovali dres do dražby?

Já jsem takovou hlavní tváří projektu, protože Marek Jurák není rád, když je někde vidět. Ale je potřeba říct, že ten projekt je z jeho hlavy. Probíhá to tak, že vydražíme nějakou částku, kterou poté pošleme Nadačnímu fondu Krtek. Dohodli jsme se ale, že každý fotbalista, který dres věnuje, může rozhodnout, na jaký charitativní projekt půjde vydražená částka.

Jaké bylo setkání právě s nemocným Matýskem, kterému pomohly peníze z dražby?

Potkal jsem se s ním poprvé v létě u něj doma v Brně. Bylo to v době, kdy podstupoval chemoterapii. Musím zaklepat, že vše je na dobré cestě,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější