Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž z „dokonalé bouře“: Smetou nepokoje úspěšné Chile do argentinské krize nebo venezuelského krachu?

Pálení odpadků demonstranty během protestů v Chile. Foto: Tomáš Nídr
Pálení odpadků demonstranty během protestů v Chile. Foto: Tomáš Nídr

Nejvyspělejší zemi Latinské Ameriky – Chile – čekají v důsledku už měsíce trvajících násilných nepokojů těžké roky, během nichž se dosavadní vzor kapitalismu může propadnout do nekonečné krize podle argentinského vzoru.

Nějakých pět set metrů od pizzerie Amadeus obrněnec pod dopady kamenů vodním dělem rozhání demonstranty v šátcích a v plynových maskách od jezdeckého pomníku Manuela Baquedana. Ale tady, v lehce ošuntělém podniku poklidně vysedávají zákazníci, kteří na jídelním lístku nacházejí margaritu v přepočtu za 210 Kč. Je to epicentru násilných protestů v Chile, které se táhnou už dva měsíce, nejbližší otevřená restaurace.

Santiago de Chile, pizzerie Amadeus. Foto: Tomáš Nídr

Lokální podniky, které (sebezáchovně) podporují manifestace

Mladý číšník Reinaldo Correa kmitá mezi stoly, které navzdory době obědové pauzy nejsou zcela zaplněny. „Když jsou manifestace jen kolem sochy, tak obsluhujeme, Ale když byly akce masovější, že davy byly roztažené až sem k nám do parku, radši jsme zavřeli,“ říká v rychlosti během servírování tenoučké pizzy.

Fasáda restaurace je počmáraná hesly jako všechny budovy v okolí, ale výlohy, pro kameny vandalů tak vyzývavé, jsou netknuté. Možná i proto, že u vstupních dveří je na skle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější