Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Analytička: Čínské studenty v cizině zneužívá komunistická strana. Musíme otevřít oči, ale bez rasismu

Číňané tvoří čtvrtinu všech zahraničních studentů na světě (ilustrační snímek ze vzdělávacího veletrhu v Šen-čenu, únor 2004). Foto: China Photos GN/PB, Reuters
Číňané tvoří čtvrtinu všech zahraničních studentů na světě (ilustrační snímek ze vzdělávacího veletrhu v Šen-čenu, únor 2004). Foto: China Photos GN/PB, Reuters

Čtvrtinu všech zahraničních studentů světa tvoří Číňané. Čínský režim je ani za hranicemi nepouští ze zřetelu, naopak: dělá, co může, aby si zajistil jejich loajalitu a využil je jako nástroj vlivu. V sousedním Německu tuto situaci vyšetřuje novinářka a analytička Didi Tatlowová. „Příliš mnoho lidí v Evropě si ještě neuvědomilo nepříjemnou pravdu. Byli jsme naivní,“ říká.

Proč politický režim v Číně potřebuje kontrolovat čínské studenty v zahraničí? O co usiluje?

Komunistická strana Číny si chce udržet politickou i citovou loajalitu – nejen studentů, ale i dalších v cizině žijících Číňanů. Zajistit, aby moc strany rostla a aby ji další generace neodmítly. Takže je musí „řídit“ anebo přímo ovládnout, když je třeba.

S mocí se na domácím hřišti pojí obrovské bohatství a spousta zájmů, včetně stability, jak tomu strana říká. A v zahraničí strana posiluje vliv Číny, aby se stala světovou velmocí, která může být soupeřem a výzvou pro Spojené státy, dokonce je i překonat. Klíč k tomu vidí v ideologické loajalitě svých lidí a jejich poslušnosti.

Není Čína jako Čína

Čína si loajalitu svých studentů snaží zajistit, co může. Ale proč její propaganda selhala v roce 1989, když čínští studenti na Novém Zélandu byli naopak těmi, kdo protivládní demonstrace organizovali? A proč je to dnes tak vzácné?

Odpověď se do velké míry skrývá v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Hongkong

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější