Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co změnily britské volby pro Skoty a Severní Iry? Samostatnost zatím nedostanou

Protesty z roku 2018. Foto: Christine McIntosh, Flickr CC BY-ND 2.0
Protesty z roku 2018. Foto: Christine McIntosh, Flickr CC BY-ND 2.0

Je nepravděpodobné, že by se Spojené království nyní rozpadlo. Blížící se brexit a komplikace po něm ale mohou napětí mezi jeho čtyřmi národy zvýšit.

Boris Johnson se svým heslem „get Brexit done“ (dokončeme brexit) opanoval Anglii. Dá se předpokládat, že dohoda o odchodu království po 47 letech z EU i příslušný zákon díky výrazné většině poslanců, kterou konzervativci získali, už projdou britským parlamentem bez problémů.

Politické klima v Anglii a zejména ve Skotsku se ale velmi liší. Konzervativci na severu státu získali pouhých šest mandátů. Oproti nim Skotská národní strana 48. Navíc ve Skotsku nejsou konzervativní zastánci tvrdé linie, kteří by brojili proti EU.

Zato Skotsku a také v Severním Irsku posílily hlasy, které současnou podobu Spojeného království zpochybňují.

Pokud Boris dovolí

Skotsko bylo dříve baštou labouristů, nyní pro jeho obyvatelstvo představuje středolevou alternativu SNP. Před deseti lety získali labouristé ve Skotsku 41 z 59 mandátů. Letos pouze jeden.

Skotská premiérka (první ministryně) Nicola Sturgeonová (SNP) se netajila názorem, že hlas pro její stranu je hlasem pro opuštění svazku s Anglií. Centrální vláda v londýnském Westminsteru by přesto musela druhé referendum schválit. To premiér Johnson

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější