Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíme se začít bránit. Povídat si s Rusy nepomůže, varuje bojovník proti dezinformacím

Jakub Kalenský. Foto: archiv J. Kalenského
Jakub Kalenský. Foto: archiv J. Kalenského

Neochota bránit demokracii. Trumfy, které máme v ruce, ale jsme líní je vytáhnout. Co nechápou čeští politici. A proč nesmíme dovolit Pepovi, aby zmlátil dívku, která se rozhodla, že se jí víc líbí Honza. O tom všem mluví expert na boj s dezinformacemi Jakub Kalenský v rozhovoru pro Deník N.

Před pěti lety začala poslední ukrajinská revoluce, která svrhla prezidenta a vládu a stočila kormidlo na západ. Kam se největší evropská země za pět let dostala?

Rozdělil bych to na dvě roviny. Je nesporné, že Ukrajinci zjevně mají problém se svou politickou reprezentací. Pokud máme hlavní kandidáty na prezidenta, z nichž ten vedoucí má třeba 20 nebo 16 procent, a současný prezident Porošenko asi 8 nebo 10, skoro to vypadá spíš jako soutěž, kdo je nejmíň populární, než jako závod o prezidenta. Ukrajině, která by bezpochyby potřebovala nějaké období stability, to určitě nepomáhá.

Volební preference pro volby prezidenta Ukrajiny 2019
  1. Julija Tymošenková, poslankyně, expremiérka: 22,4 %
  2. Volodymyr Zelenskyj, showman: 11, 8 %
  3. Anatolij Hrycenko, poslanec, exministr obrany: 10,5 %
  4. Petro Porošenko, současný prezident: 10,5 %

(USF, 26. 11. 2018)

Odlišil bych to však od toho, čeho ukrajinský národ a jeho občanská společnost dosáhly. Pracoval jsem tři roky jako odborník na dezinformace a to, co udělali Ukrajinci na úrovni občanské společnosti, je to úplně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Rozhovory

Rusko

Ruský vliv v ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější