Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Heydrichův utajovaný hrob se někdo pokusil otevřít. A s ním i staré rány

Místo údajného hrobu Reinharda Heydricha na berlínském Hřbitově invalidů. Jeho ostatky chtěli odcizit neznámí pachatelé. Foto: Pavel Polák
Místo údajného hrobu Reinharda Heydricha na berlínském Hřbitově invalidů. Jeho ostatky chtěli odcizit neznámí pachatelé. Foto: Pavel Polák

Na Hřbitově invalidů v centru Berlína se neznámí pachatelé pokusili minulý týden otevřít utajovaný hrob nacistického zločince Reinharda Heydricha. Policie případ vyšetřuje jako trestný čin rušení klidu mrtvých. Podle policejní mluvčí se ale pachatelům z hrobu nepodařilo nic odcizit. Přestože o motivech lze zatím jenom spekulovat, už teď je možné říct, že pozůstatky po nacistické diktatuře stále vyvolávají pozornost. Zájem o Heydrichovy ostatky není totiž ojedinělý.

Že na dnes už spíše travnatém Hřbitově invalidů nedaleko berlínského hlavního nádraží leží někde mezi řídce rozesetými náhrobními kameny a několika málo pomníky ostatky Reinharda Heydricha, bylo veřejně známé. Bez náhrobní desky, beze jména, prostě někde v zemi jsou kosti jednoho ze strůjců holocaustu a někdejšího zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy.

Po válce byly z rozhodnutí vítězných mocností hroby nacistických zločinců srovnány se zemí, aby místa jejich posledního odpočinku upadla v zapomnění. Bouralo se i na berlínském Hřbitově invalidů, kde kromě Heydrichova hrobu strhli spojenci také hrob Fritze Todta, který byl členem SA a také Hitlerovým ministrem zbrojení.

Později tento hřbitov navíc protnula Berlínská zeď, kvůli které muselo zmizet mnoho dalších hrobů.

Kde přesně Heydrichovy kosti leží

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější