Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výběr šéfredaktora: Co se vyplatí číst, když už jste unaveni Babišem i vládní krizí

Česká republika má za sebou další týden, kdy na sebe nejvíc mediální pozornosti strhával Andrej Babiš a politické reakce na nový vývoj v kauze Čapí hnízdo. Sledovali jsme je pro vás dosyta a pozorně, přinesli jsme ale i spoustu zajímavého čtení pro ty, kteří už by rádi politickou krizi vypnuli.

Naše reportérka ve Spojených státech Jana Ciglerová pro vás na každý víkend chystá svůj Americký deník, postřehy z běžného života Češky v USA. Zatím poslední díl skrýval překvapivé zjištění: Američané vymysleli systém, který nenápadně donutil tamní děti číst. Jana z vlastní zkušenosti potvrzuje, že její děti nečetly nikdy dříve tolik jako nyní na Floridě.

Pražské směnárny šidící spotřebitele jsou téma hodné soustavné pozornosti. V Deníku N jsme se rozhodli nespustit ze zřetele jednu konkrétní, v areálu Pražského hradu. Před nedávnem jsme psali o okolnostech výběrového řízení, které provozování směnárny na velmi lukrativním místě přikleplo společnosti sponzorující Stranu práv občanů Zemanovce. Nyní se do směnárny vypravil reportér Prokop Vodrážka, aby zjistil, že kurzy, které se tam nabízejí, mají k výhodnosti dost daleko.

Trochu ve skrytu horkého politického dění proběhla ve Sněmovně konference, na které se debatovalo o bezpečnostních hrozbách, jimž čelí Česká republika. Deník N byl díky reportérovi Lukáši Prchalovi na místě, a mohl tak přinést zprávu o burcujícím varování, které tam přednesl zřídkakdy vystupující ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Pochopitelně jsme pro vás dál sledovali i vývoj v kauze Čapí hnízdo a mediální ofenzivu, resp. obranu Andreje Babiše. Dělali jsme to po svém: kolegové Hana Mazancová, Barbora Janáková a Jan Tvrdoň si dali práci s ověřováním výroků, které v televizních rozhovorech na Nově a TV Barrandov premiér pronesl.

Cestu Babišova syna na Krym stále halí nevyjasněné okolnosti. S pomocí místních novinářů se na některé otázky pokusily dát odpověď Petra Procházková a Eliška Hradilková Bártová.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější