Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zmatek kolem matek. Chiméry a technologie mění význam slova mateřství

Čípak je to děťátko? Foto: Adobe Stock
Čípak je to děťátko? Foto: Adobe Stock

Bývá to často vůbec první slovo, které vyslovíme: „Ma-ma!“ Náš svět je v té době ještě průzračně jednoduchý a věci mají svůj jasný obsah i vymezení.

Teprve mnohem později si dokážeme uvědomit, že s mateřstvím to může být složitější, než se zprvu zdálo –, zvlášť pokud k němu dopomohly moderní medicínské postupy nebo pokud příroda předvedla jeden ze svých neotřelých kousků.

Až do určitého okamžiku se životní příběh Američanky Lydie Fairchildové ničím nelišil od tisíců podobných: mladá žena z Washingtonu si našla přítele a během tří let stihla porodit dvě děti a potřetí otěhotnět. Vztah s partnerem Jamesem Townsendem byl ovšem od počátku problematický a nakonec se definitivně rozpadl. James se odstěhoval a zoufalá Lydia zůstala bez prostředků a bez stálého zaměstnání, se dvěma malými dětmi na krku a třetím na cestě.

Požádala proto o státní sociální podporu, k jejímuž přiznání bylo třeba prokázat Jamesovo otcovství pomocí testu DNA. Psal se rok 2002 a osud právě navlékl na dosud obyčejnou šňůrku Lydiina životního příběhu černý drahokam, jaký svět neviděl.

Příběh chiméry

Genetické testy totiž sice potvrdily Jamesovo otcovství vůči oběma dětem, současně ale jednoznačně vyloučily, že by Lydia mohla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější