Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Matka s leukémií porodila extrémně nedonošeného chlapce. Oba se zázračně uzdravili

Soňa Bezděkovská s ročním synem Jakubem. Foto: archiv rodiny
Soňa Bezděkovská s ročním synem Jakubem. Foto: archiv rodiny

Čtyřiadvacetiletá Soňa Bezděkovská je už více než rok šťastnou maminkou. Se svou rodinou ale oslaví první společné Vánoce až letos. Během těch loňských totiž ona i její čerstvě narozený chlapeček bojovali v nemocnici o život. Lékaři Soně na konci šestého měsíce těhotenství zjistili leukémii a bylo nutné ihned zahájit intenzivní chemoterapii. Jakoubek se tak narodil císařským řezem jako extrémně nedonošené dítě s hmotností 770 gramů.

Sonino těhotenství probíhalo bez větších problémů. Loni v říjnu, když byla v šestém měsíci těhotenství, se ale během dvou dnů dozvěděla hned tři špatné zprávy. Na pravidelném kontrolním ultrazvuku lékaři zjistili, že je miminko o tři týdny menší, než by mělo v 27. týdnu být. Poslali ji proto ze Sokolova do Fakultní nemocnice v Plzni.

Následující vyšetření odhalilo počínající těhotenskou preeklampsii, tedy stav, kdy placenta v matčině děloze nedostatečně okysličuje tělo dítěte. Do třetice přišla ještě jedna špatná zpráva. „Předoperační testy v laboratoři ukázaly výrazně zvýšené množství bílých krvinek, následoval rychlý odběr kostní dřeně. Diagnóza akutní myeloidní leukémie,“ říká Soňa.

Soňa Bezděkovská krátce poté, co se jí narodil syn Jakub. Foto: archiv rodiny

Lékaři doporučili ihned zahájit intenzivní chemoterapii. Bylo jasné, že je potřeba co nejdříve ukončit těhotenství císařským řezem. Jenže miminko bylo ještě velmi malé. Velikostně odpovídalo 24. týdnu těhotenství a mělo nedostatečně vyvinuté plíce.

Pro nastávající maminku to byl obrovský šok, protože se dosud cítila zcela zdravá. Kromě zvýšeného tlaku jí bylo dobře. „Nepociťovala jsem žádné příznaky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější