Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Chci, abys věděla, že jsme bojovaly.“ Ženy ve válce v Sýrii jako novinářky, bojovnice i radikálky

Ženy byly i v první linii Islámského státu, který v roce 2014 vytvořil svůj chalífát v západním Iráku a v severovýchodní Sýrii. Foto: ČTK
Ženy byly i v první linii Islámského státu, který v roce 2014 vytvořil svůj chalífát v západním Iráku a v severovýchodní Sýrii. Foto: ČTK

„Jdi teď domů a věnuj se své práci, tkalcovskému stavu a vřetenu, a čekajícím ženám pověz, ať pokračují v té své,“ říká Hector v Iliadě své ženě Andromaché. „Válka je věcí mužů.“ Osmiletý konflikt v Sýrii tento odvěký názor popírá.

Dvojí zátěž odpovědnosti za děti a rodinnou „čest“ sice na ženy možná i nadále dopadá neúměrně, jejich role se však neomezuje jen na udržování domácího krbu a přípravu synů k boji. V Sýrii jsou ženy novinářkami, filmařkami a bojovnicemi.

V letech 2011 a 2012 se účastnily pouličních protestů, jejichž cílem bylo svrhnout prezidenta Bašára al-Asada, a poté byly vězněny a mučeny – syrský režim utiskuje všechny rovným dílem.

Bylo by samozřejmě chybou myslet si, že samotná účast žen na revoluci a válce je dobrá věc nebo že ženy na ně mají už z podstaty rozumný vliv. Ženy byly i v první linii Islámského státu, který v roce 2014 vytvořil svůj chalífát v západním Iráku a v severovýchodní Sýrii. Samy verbovaly jiné ženy k životu v sexuálním otroctví a mučednictví a tvrdě prosazovaly přísná pravidla oblékání.

Slovo Proroka

Něco z toho jsem viděla na vlastní oči. V říjnu jsem odjela do severovýchodní Sýrie ovládané Kurdy, abych informovala o pohraničním útoku ze strany Turecka. Jedním z jeho vedlejších efektů – který prezident Trump při stažení amerických jednotek, čímž v podstatě dal prezidentu Recepu Tayyipovi Erdoğanovi svolení k invazi, nepředvídal – byl útěk vězeňkyň Islámského státu zadržovaných Kurdy.

Videozáběry ukazovaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější