Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Vypadají jako kampaň, ve skutečnosti jsou to noviny. SPD našla díru v zákoně

Předvolební noviny SPD Na vlastní oči. Reprodukce: Deník N
Předvolební noviny SPD Na vlastní oči. Reprodukce: Deník N

Média cenzurují SPD, piráti se chovají jako zvěř a Tomio Okamura vám řekne pravdu o migrantech a zajistí péči o seniory. Uvnitř hra Okamurův domeček. To vše ve statisícových nákladech.

Poštovní schránky před volbami zaplnily noviny nazvané Na vlastní oči. Ač velebí Okamurovo hnutí a prezentují jeho názory, formálně nejsou součástí kampaně. Hnutí za jejich vydávání před loňskými volbami podle transparentního účtu zaplatilo šest milionů. Úřad na kontrolu volebních kampaní prověřuje, zda hnutí neobchází zákon a zda utracená částka nebyla ve skutečnosti vyšší.

Volební noviny SPD mají jiný příběh než podobné tiskoviny ostatních stran nebo hnutí. Na vlastní oči začaly vycházet v Praze 10 na konci roku 2016 jako silně názorový periodický tisk. Před kampaní do parlamentních voleb začaly otevřeně podporovat SPD. V sedmém čísle se v nich pak objevily údaje o zadavateli a zpracovateli, které se musí objevit u předvolebních propagačních materiálů.

Reportéři Nového deníku se snažili získat vyjádření vydavatele Okamurových novin. V sídle společnosti ale nikdo nebyl. Foto: Deník N

Jak se k takovému listu postavit, je oříšek i pro úředníky, kteří na volební kampaně dohlížejí. Ti teď podle informací Deníku N opět zkoumají, zdali se jedná o periodický tisk, či o propagační materiál, a jak se to projevilo na financování kampaně SPD.

„Úřad obdržel nový podnět a budeme se tím zabývat. Podrobnosti nelze nyní do médií uvádět,“ řekl Deníku N Jan Outlý z vedení dohledového úřadu. Ten může dát SPD za možný prohřešek pokutu až 500 tisíc korun. Jádro sporu je v tom, co vlastně Na vlastní oči jsou, a jak se vydávání novin mělo promítnout do volebního účtu SPD.

Noviny Na vlastní oči
Noviny Na vlastní oči, zdroj Deník N

Postih by Okamurově hnutí hrozil v případě, že by z volebního účtu platilo periodický tisk a noviny nebyly současně označeny jako součást kampaně, jak nařizuje zákon. Kdyby úřad zjistil, že k tomu došlo, mohl by straně dát postih za neoprávněné využití peněz z volebního účtu, nebo za to, že kampaň nebyla správně označená. Nebyl by to první postih. Za celou dobu, co úřad funguje, našel u SPD pět pochybení. Tím pádem je Okamurovo hnutí zatím nejtrestanější stranou.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější