Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsme zlí a neděláme naschvály. Spáče budím zezadu, říká tramvaják, který zachránil ztraceného kluka

Dojemné video, jak zachránil ztraceného britského kluka, viděly tisíce Čechů a sdílela jej i slavná zahraniční média. Řidič tramvaje Josef Chodounský. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dojemné video, jak zachránil ztraceného britského kluka, viděly tisíce Čechů a sdílela jej i slavná zahraniční média. Řidič tramvaje Josef Chodounský. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Josef Chodounský je řidič pražské tramvaje, který v prosinci při jedné ze svých cest zachránil ztraceného britského kluka. Když ho viděl zoufalého pobíhat u kolejí, zastavil, domluvil se s ním a naložil ho. Celé to natočil na video, které zveřejnil na sociálních sítích. Deníku N poskytl svůj první rozhovor v životě.

Popište mi, jak se to celé přihodilo?

Kdybych tam byl o pět sekund dřív nebo později, dopadlo by všechno úplně jinak. Přijížděl jsem na zastávku Hellichova a na to, že se něco stalo, mě upozornilo chování cestujících. Dost upřeně totiž někam koukali a jedna paní mi skoro vlezla do cesty. Chtěl jsem na ni zazvonit, ale v dáli jsem najednou uviděl kluka, který někam běží.

Ve videu, které jste potom zveřejnil, chlapec běžel v protisměru. Jak to?

Přesně to mi přišlo divné. Proč tam ten kluk takhle běhá? říkal jsem si. Běžel podél tramvaje a mával na ni. Vypadalo to, jako by se s někým loučil. Pak doběhl do protisměrné zastávky a tam se pokusil nastoupit do tramvaje, která jela opačným směrem.

Ale nenastoupil.

Díkybohu. Kdyby do ní nastoupil, je úplně ztracený. Jel by na druhou stranu, a ještě k tomu jinou linkou, bůhví, kde by skončil. Naštěstí zůstal stát na peronu.

Tam jste ho odchytil vy.

V tu chvíli jsem teprve uviděl naprosto hysterický výraz v jeho tváři. Uplakaný malý kluk, který se strašně bál a nevěděl, co má dělat. Pochopil jsem, že to je špatné, a tak jsem vystoupil a šel se ho zeptat, co se stalo.

A zjistil jste, že mluví anglicky.

To jsem samozřejmě nejdřív vůbec netušil a mluvil na něj česky. „Co se děje, proč brečíš?“ ptal jsem se ho. Tak plakal, že mu vůbec nebylo rozumět, takže mi chvíli ani nedošlo, že mluví cizím jazykem. Myslel jsem, že je hysterický a že mu přeskakují slova.

Co vám říkal?

„Tam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější