Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filipova mediální analýza i výlet na Krym. Prošli jsme výroky, které padly ve Sněmovně

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prošli jsme některá výrazná prohlášení z dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Zaměřili jsme se na ty výroky, které se týkaly kauzy Čapí hnízdo či vládní politiky.

Vojtěch Filip o mediálním pokrytí kauzy: „Titulky jsou ale burcující. Forum 24 – ‚Děsivé svědectví a Andrej Babiš, že chtěl ze svého syna udělat blázna, aby vyřešil kauzu Čapí hnízdo‘. Podotýkám, že i ten název a citát je důležitý. CzZprávy.cz – ‚Tohle je Andrej Babiš, člověk, který se nezastaví před ničím, i kdyby měl obětovat své děti‘.“

Předseda KSČM v diskusi hovořil o údajně velmi problematické role médií v kauze Čapí hnízdo. Uváděl obecné výroky, popsal i některé konkrétní příklady titulků, které měly doložit špatnou práci novinářů. Mluvil o tom, že den po zveřejnění reportáže na Seznam Zprávách se kauza rozjela, jak sám uvádí, v osmnácti mediálních titulech. Jmenoval konkrétně dva: Forum 24 a CzZprávy.cz.

Druhý jmenovaný server neexistuje. Filip mohl myslet Zprávy.cz, ale tento server takový titulek nevydal, stejně jako stejnojmenná facebooková stránka (původní WeAreHereAtHome), která často publikuje konspirační zprávy. Uvedený titulek publikovalo Forum 24, poté jej ale změnilo. Reálně tak předseda komunistů popisuje jeden konkrétní server.

Dále Filip v rozpravě uvedl, že „Sami reportéři, respektive Jiří Kubík se pokusil oslovit Andreje Babiše kdesi na pohyblivých schodech, podle vlastních slov ještě před odvysíláním reportáže“.

Součástí původní reportáže nebylo vyjádření premiéra, bezprostředně po jejím odvysílání ale Seznam Zprávy zveřejnily video, na němž se Jiří Kubík pokouší premiéra oslovit. Je tedy logické, že záznam vznikl před zveřejněním reportáže.

Počty Jana Hamáčka

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější