Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

EU: radost, že britské volby konečně rozhodly, smutek z brexitu a příprava na ostrá a spěšná vyjednávání

Andrej Babiš s Emmanuelem Macronem, vlevo švédský premiér Löfven na summitu EU o uhlíkové neutralitě, brexitu a rozpočtu. Foto: EU
Andrej Babiš s Emmanuelem Macronem, vlevo švédský premiér Löfven na summitu EU o uhlíkové neutralitě, brexitu a rozpočtu. Foto: EU

Když byly v jedenáct hodin večer středoevropského času zveřejněny první předběžné výsledky britských voleb, seděli unijní lídři u mimořádně pozdní večeře a neměli k dispozici ani televizi. Museli se tedy spolehnout na své mobily a poradce a brexitu se nevěnovali, protože se už sedm hodin pokoušeli domluvit na klimatické neutralitě EU. Brexit a hlavně následný vývoj byl na jejich programu až dnes, a na rozdíl od uhlíkové neutrality si lídři víceméně notovali. Zásadní pro EU je, co bude dál.

Český premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po skončení summitu zdůraznil, že klíčových bude jedenáct měsíců, které budou následovat po brexitu (nastane-li skutečně plánovaného 31. ledna 2020), což je ale „velmi krátká doba“.

Do konce příštího roku by totiž mělo platit přechodné období, během nějž by se měly EU a Spojené království domluvit na budoucích obchodních smlouvách, které spolu uzavřou a na jejichž základě budou fungovat jejich budoucí především obchodní vztahy.

Do té doby de facto platí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější