Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Triumfální vítězství Borise Johnsona, uhlíková neutralita i Válková na ombudsmanku

Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N
Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N

Víkend se nezadržitelně blíží, ale ještě než se v klidu a míru rozejdeme za dárky do nákupních středisek, přinášíme souhrn těch nejdůležitějších zpráv dne. Ty dnes sledoval a shrnul Jan Tvrdoň.

Zprávou dne jsou bezpochyby volby ve Velké Británii. Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona drtivě zvítězila a ostrovnímu království už zřejmě nic nestojí v cestě k odchodu z Evropské unie. Konzervativci totiž nově budou disponovat pohodlnou většinou 365 hlasů v dolní komoře a brexit mohou sami definitivně odmávat. Výsledky i politické dopady popisuje ve svém textu Dominika Píhová.

Boris Johnson. Foto: UK Prime Minister

Kromě konzervativců se ve volbách zadařilo také Skotské národní straně. Oproti minulým volbám získala dalších třináct poslaneckých křesel, celkem jich bude držet 48. Skotové jsou oproti Anglii naladěni více proevropsky a po volbách tak opět vyvstává otázka, zda se nebudou po brexitu ucházet o samostatnost a také členství v Unii. Skotská první ministryně Nicole Sturgeonová už oznámila, že bude o nové referendum usilovat.

Největším poraženým voleb jsou labouristé. Jejich lídr Jeremy Corbyn už oznámil, že stranu do žádných dalších voleb nepovede, což je vzhledem k míře jeho debaklu vcelku pochopitelné.

Modře konzervativci, červeně Labour Party, žlutě Skotská národní strana. Foto: BBC

Páteční události se ale pochopitelně neomezily na Británii. V Bruselu se lídři evropských zemí domluvili na tom, že členské státy dosáhnou do roku 2050 uhlíkové neutrality. Kývl na to i předseda české vlády Babiš, i když s tím měl dříve velké problémy. K závěrům summitu, které v původním návrhu konstatovaly, že „Evropská rada respektuje právo členských států rozhodnout o složení svého energetického mixu“, přibyla věta: „Některé členské státy uvedly, že používají jadernou energii jako součást svého energetického mixu“, píše přímo z Bruselu Markéta Boubínová.

Jak moc triumfální tohle vítězství bude, ukáže čas. Slušelo by se dodat, že energetický mix si každý členský stát volí na základě evropských pravidel už nyní, nikdo nám nemůže určovat, zda jádro ANO/NE.

Co dalšího se dnes dělo?

Pečlivě jsme sledovali také domácí agendu. Prezident Zeman navrhl na post veřejné ochránkyně práv poslankyni hnutí ANO Helenu Válkovou. Původně chtěl podle svých slov nabídnout dvě jména, druhý kandidát mu měl nabídku odmítnout. Hradní mluvčí na náš dotaz nechtěl druhé jméno vůbec komentovat. Každopádně – Válková se utká ve sněmovní volbě s dalšími dvěma kandidáty, které nabízí Senát. Zeman kromě této nominace také dnes podepsal rozpočet na příští rok, s tímto zákonem roku je tedy už vymalováno.

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nebude usilovat o nejvyšší funkci mezi lidovci. Oznámil to dnes na sociálních sítích. Policie chytila muže, který vyhrožoval střelbou v uherskohradišťské nemocnici. Devět záznamů v rejstříků, dvě promile v krvi…

Kolegové z Lidovek přišli s informací, že exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík bude kandidovat do Senátu. Na tom by nebylo nic divného, ale Ludvík má být podle zprávy kolegů společným nominandem hnutí ANO a sociální demokracie. V časech, kdy se propírá možná spolupráce opozičních stran v blížících se volbách, je tohle poměrně zajímavá reakce obou vládních stran, kterým v posledních letech „Senát moc nejde“.

Společnost Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se opět ohradila proti textům serveru Aktuálně.cz. Podle nich měla prostřednictvím PR agentury C&B Reputation Management skrytě vylepšovat veřejné mínění o Číně. Firma se hájí, že chtěla „racionalizovat veřejnou diskusi“. Autor textů na Aktuálně.cz Lukáš Valášek na toto prohlášení ale reagoval tak, že firma žádnou faktickou informaci z jeho textů nevyvrátila.

Komerční sdělení: Jedním z měst, kde se gigabitová společnost pomalu stává realitou, jsou Karlovy Vary. Společnost Vodafone s městem podepsala memorandum. To má pomoci realizovat vizi Karlovy Vary 2040. Základní podmínkou gigabitového partnerství je, aby se vysokorychlostní sítě staly přirozenou součástí města.

Respekt mluvil s šéfem evropských lidovců Manfredem Weberem. „Pan Babiš dal otázce střetu zájmů novou dimenzi, a aniž bychom chtěli cokoli soudit, musíme se jeho případu věnovat,“ říká Weber kolegům z Respektu.

Policie navrhla obžalovat 58 lidí v souvislosti s pašováním drog. Konkrétně jde o případ, kdy měly být drogy pašovány do Austrálie a na Nový Zéland. Jedním z obviněných je i moderátorská hvězda 90. let, průvodce pořady jako Rande nebo Vabank, Slávek Boura. Informují Novinky.cz.

Spojené státy americké si berou podle zprávy Reuters „krátkou pauzu“ ve vyjednávání s Tálibánem. Rozhovory s radikálním afghánským hnutím byly přerušeny po útoku u základny Bagrám, kde zemřeli dva civilisté a 70 lidí bylo zraněno. USA ještě jednou. Právní výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu doporučil sněmovnímu plénu schválit ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa.

No a nabízíme také naše zahraniční kombo: analýza protestů v Íránu, komentář k čínskému vlivu od Michaela Romancova nebo další díl Dánského deníku.

Úplně závěrem ještě jeden vtípek. Tedy vtípek… Hezký a pokud možno klidný adventní víkend.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější