Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlatá žíla Babišova fondu: jeho firmy se zaměřují na lék se štědrou platbou od pojišťovny

Klinické centrum Iscare. Foto: iscare.cz
Klinické centrum Iscare. Foto: iscare.cz

Od roku 2018, kdy obsazením správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny hnutí ANO získalo zásadní vliv ve zdravotnictví, raketově stouply platby zdravotnickým zařízením ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Deník N zjistil, že jeho firmy prosperují hlavně v oblasti léčby těžce nemocných lidí. Užívají totiž léky, za něž pojišťovny platí částky výrazně převyšující nákupní ceny.

Nejen neplodné páry, ale také lidé s nevyléčitelnými nemocemi jsou byznysově zajímaví pro zdravotnické firmy ze společnosti Futurelife, která spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše. Firmy se nyní zaměřují především na chronické střevní záněty (společnost Iscare IVF) a na těžká revmatologická onemocnění (firma Artmedi UPD), které se léčí drahými preparáty.

„Jsme jedničkou na trhu v oblasti léčby chronických střevních zánětů a chceme se stát dominantními hráči i v oblasti revmatologie,“ uvedl šéf Futurelife Jozef Janov pro Deník N. Firma by podle něj chtěla přikoupit i další zdravotnická centra specializující se na tyto obory, ale zatím nejsou žádná na prodej.

Zlatá žíla – infliximab

Deník N zjistil, v čem je zaměření na těžce nemocné pacienty pro FutureLife byznysově zajímavé. I když jde o zcela odlišné diagnózy, pacienti se střevními záněty i revmatologicky nemocní užívají lék se stejnou účinnou látkou. Jde o takzvaný infliximab, za který pojišťovny platí více, než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější