Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stovky mrtvých v týdny trvajících protestech v Iráku i Íránu. Co se tam děje a co i kdo je příčinou

Irácká demonstrantka zapaluje v iráckém Bagdádu svíčku za lidi zabité během protivládních protestů. Foto: Alá al-Mardžání, Reuters
Irácká demonstrantka zapaluje v iráckém Bagdádu svíčku za lidi zabité během protivládních protestů. Foto: Alá al-Mardžání, Reuters

Analýza: Už přes 400 mrtvých od října v Iráku, podle různých zdrojů 200-400 mrtvých na 100 místech Íránu. Dvojí protesty ve dvou sousedních zemích, některé společné příčiny, ale zcela rozdílné dopady. I tak by se dalo charakterizovat dění, které v posledním více než měsíci zachvátilo Irák a Írán a které vysvětluje specialista na dění ve státech Perského zálivu Matěj Denk z Asociace pro mezinárodní otázky.

Rostoucí nespokojenost mladých se zkorumpovaným Irákem

Neklid v Iráku je od americké invaze a sesazení iráckého diktátora Saddáma Husajna v roce 2003 něčím, co je bráno za dané. I proto je protestům zejména mladých ší’itů proti irácké vládě dáván v českých ale i evropských médiích jen okrajový prostor.

Západní čtenáři si už na nepokoje zvykli a při pohledu z dálky se tak může zdát, že třeba oproti takzvanému Islámskému státu, který Irák po dlouhou dobu terorizoval, se zas tak nic zvláštního neděje.

Opak je pravdou.

Protesty na bagdádském náměstí Tahrír (svobody) v Iráku 2. listopadu 2019. Foto: Xequals, CC BY-SA 4.0

Současné protesty jsou ve své míře i orientaci bezprecedentní a ani

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější