Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do nemocniční čekárny vrazí šílený střelec… A co uděláte vy?

Takto (bez květin) to v hlavní budově na norském ostrově Utoya vypadalo bezprostředně po řádění Anderse Breivika v roce 2011. Takto to tam vypadá i dnes. Foto: autor
Takto (bez květin) to v hlavní budově na norském ostrově Utoya vypadalo bezprostředně po řádění Anderse Breivika v roce 2011. Takto to tam vypadá i dnes. Foto: autor

V souvislosti s událostmi, jako byla střelba v ostravské nemocnici, asi každého napadne, co v podobné situaci dělat. Pokud se v ní ocitneme, jakou strategii zvolit, abychom maximálně zvýšili svou šanci na přežití? Několik základních rad nabízí zkušený instruktor sebeobrany Pavel Houdek.

Uvažovat nad podobnými scénáři je pro mnoho lidí nepříjemné. Lepší je na něco takového nemyslet… Jako bychom už pouhou myšlenkou takovou situaci přitahovali. Opak je ovšem pravdou. Věnujeme-li alespoň krátký čas tomu, abychom se seznámili s doporučenými postupy, výrazně zvyšujeme šanci, že v krizové situaci zareagujeme. A nemusí jít hned o střelbu „šíleného střelce“, ale třeba výbuch plynu, požár, průmyslovou havárii nebo hromadnou autonehodu.

V každé takové situaci, kdy jde o život, se ve vás stane několik věcí. Vaše tělo zaplaví adrenalin, vaše schopnost racionálně uvažovat prudce poklesne a vaše reakce mohou být na úrovni vzteklého dítěte. Největším nebezpečím je, že vás adrenalin přemůže a vy nebudete schopni dělat vůbec nic. Ztuhnete a stanete se bezmocným pozorovatelem, nevládnoucím vlastnímu tělu. Tento návod vám může poskytnout určitá vodítka, ke kterým se mozek v krizové situaci upne a namísto paralýzy zvolí akci.

Použijte svou největší zbraň: mozek

Prvním a nejdůležitějším pravidlem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější