Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ledecká se snowboardu nevzdá, i když na lyžích vydělá víc. Její manažer ví, že je v tom síla „značky Ester“

Ester Ledecká během závodu v kanadském Lake Louis. Foto: ČTK / AP / Frank Gunn
Ester Ledecká během závodu v kanadském Lake Louis. Foto: ČTK / AP / Frank Gunn

Hvězda posledních olympijských her v Pchjongčchangu Ester Ledecká začala zimní sezonu perfektně, když ovládla sjezd na lyžích v Lake Louise. V kanadském středisku se na sezonu připravovala necelý měsíc a dokázala, že pokud věnuje konzervativnějšímu způsobu zdolávání svahů více času, patří mezi světovou špičku stejně tak jako na snowboardu. Ten sice do konce roku odloží, ale podle prohlášení svého manažera jej nehodlá „pověsit na hřebík“.

Necelých dvě stě kilometrů západně od Calgary, na sjezdovce v Lake Louise, se na start sjezdu v alpském lyžování chystá s číslem 26 na kombinéze Ester Ledecká. Původně snowboardistka, která ale zvládá velmi dobře i dvě užší prkna, se pouští dolů a za minutku a půl protíná za hustého sněžení cílovou čáru s pětatřicetisetinovým náskokem na druhou Švýcarku Corinne Suterovou.

Pro Ledeckou, která zlatou medaili na olympijských her v Pchjongčchangu vyhrála na lyžích rovněž se startovním číslem 26, to bylo premiérové vítězství ve Světovém poháru alpského lyžování.

„Jsem pyšná na svůj tým a moc jim děkuju za to, že mě takhle připravili. Doufám, že budeme takto pokračovat. Bylo skvělé, že nás nechali vůbec závodit, protože od rána hodně sněžilo,“ vyprávěla Ledecká skromně bezprostředně po triumfu.

Ledecká tak v Kanadě napodobila Šárku Strachovou (dříve Záhrobskou) a Olgu Charvátovou-Křížovou, které dokázaly v minulosti na lyžích vyhrát závod ve Světovém poháru. Čtyřiadvacetiletá vnučka legendy jihlavského hokeje Jana Klapáče to ale jako první Češka zvládla v rychlostní disciplíně.

„Trénovali jsme tady v Kanadě a Ester se dařilo, bylo vidět, že je rychlá a jedou jí lyže. Mysleli jsme si, že do desítky by to mělo být, ale že vyhraje, to jsme samozřejmě neočekávali. K vítězství se musí vždycky sejít všechno dohromady,“ pokračoval trenér české reprezentantky Tomáš Bank pro Český rozhlas.

Do konce roku na lyžích

Ledecká na druhou stranu moc dobře ví, jaké to je vítězit. Vedle zmíněného olympijského závodu totiž vyhrála dalších sedmnáct závodů ve Světovém poháru paralelního slalomu na snowboardu.Tedy v disciplíně, ve které získala svou druhou zlatou olympijskou medaili.

Před sezonou česká obojživelnice prohlašovala, že bude lyže se snowboardem kombinovat podobně jako minulou zimu. Jenže po skvělém představení v Lake Louise půjde prkno minimálně do konce kalendářního roku stranou, což potvrdil manažer Ledecké Viktor Valta z agentury Sport Invest.

„Ester a její tým

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější