Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Havlíčkova škola hrozí Hilšerovi právníky. Senátor kritizoval její čínský institut jako špionský

Senátor Marek Hilšer. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senátor Marek Hilšer. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vysoká škola finanční a správní požaduje od senátora Marka Hilšera omluvu za negativní výroky vůči svému Konfuciovu institutu, který je napojený na čínskou vládu. Univerzitě vadí, že institut nazval špionským a kritizoval i úroveň školy. Před čínskou organizací varuje americká FBI a šéfa bruselské pobočky belgické úřady vyhostily za špionáž.

Do sporu se senátorem Markem Hilšerem se Vysoká škola finanční a správní (VŠFS) dostala kvůli jeho kritice Konfuciova institutu. Organizace napojená na čínskou vládu se má na škole otevřít v lednu a spolu s ní bude fungovat i ekonomický think-tank, který se má zabývat vztahy Česka a Číny.

Univerzitě se nelíbí Hilšerův výrok na Facebooku, kde zdůvodňoval své hlasování proti nominaci Aleše Gerlocha do pozice ústavního soudce. Gerloch na škole působí.

„Dnes do portfolia této školy (VŠFS) přibude čínská instituce spojená se špionáží a propagandou čínského zločinného režimu. Jsem rád, že Senát drtivou většinou návrh odmítl, a zabránil tak prorůstání chapadel této klientelistické chobotnice až do Ústavního soudu,“ vyjádřil se v polovině listopadu senátor Marek Hilšer.

Takové výroky senátora se nelíbily rektorce VŠFS Bohuslavě Šenkýřové. Ta je spolu s ministrem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější