Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Smažte všechno o SPD, nebo to celé přepište. Hrad tlačil na okleštění zprávy o extremismu

Vedení SPD. Foto: ČTK
Vedení SPD. Foto: ČTK

Hrad nebývalým způsobem usiluje o zásadní změny ve výroční zprávě o extremismu v Česku. Na úterním neveřejném jednání výboru, který zprávu schvaloval, jeho zástupce podle zjištění Nového deníku přišel se třemi návrhy. Dva počítaly s tím, že z textu zmizí veškeré zmínky o hnutí SPD. Třetí variantou bylo, že se text kompletně předělá. Ani s jednou variantou však Hrad neuspěl.

Text, obvykle vydávaný v květnu, se kvůli sporům mezi Hradem a ministerstvem vnitra na několik měsíců zadrhl. Materiál úředníků vnitra a dalších expertů, který varuje před nebezpečnými vlivy a jevy ve společnosti a který v původní verzi věnoval velký prostor hnutí SPD Tomia Okamury, v posledních měsících ostře kritizovala kancelář prezidenta. Ta je jedním z úřadů, jež mohou mít k textu připomínky. Tvrdí, že materiál je předpojatý a tendenční.

V úterý na uzavřeném výboru pro vnitřní bezpečnost však prošel do druhého kola schvalování, neboť Hrad pro své výhrady nesehnal dostatečnou, respektive vůbec žádnou podporu. Deník N teď díky zdrojům z bezpečnostní komunity zrekonstruoval, jak jednání probíhalo.

Stanovisko Hradu v úvodu jednání přečetl jeho zástupce Karel Prskavec. Jeho proslov trval něco přes pět minut a byl vůči dokumentu značně kritický. „Obsahuje pasáže, které jsou motivované politicky, a ne odborně,“ řekl zástupcům vnitra, zpravodajských služeb, vybraných ministerstev i policie.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější