Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hacker paralyzoval nemocnici. Podle experta by měly mít ochranu jako jaderné elektrárny, jde o zdraví

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Benešovskou nemocnici ochromil počítačový kryptovirus. Ruší proto operace a posílá pacienty do jiných zařízení. Podle Zdeňka Pilze, odborníka na IT ve zdravotnictví, se může podobná situace stát i v jiných nemocnicích, včetně velkých zařízení. „Což by bylo ještě mnohem horší, protože ve fakultních nemocnicích je mnohem více pacientů, jsou tam sváženy závažné případy a podobně,“ říká v rozhovoru pro Deník N. Podle Pilze by stát měl nemocnice zahrnout mezi instituce, které by měly mít před možnými kryptoviry lepší ochranu.

Jak konkrétně dokáže kryptovirus paralyzovat nemocnici? Znemožní třeba používání i zdravotnických přístrojů, které jsou na systém napojené?

Nemocnice nemá přístup k datům. Na jednom místě jsou uložená data, vedle toho funguje aplikace, která tyto data šifruje a dešifruje. Jakmile je přerušená komunikace mezi těmito systémy, uživatel místo slov a čísel vidí „rozsypaný čínský čaj“.

Takže pokud by někdo v nemocnici zkolaboval, akutní ošetření nebo operaci mohou provést?

Ano, ale k této operaci potřebují záznamy z laboratoře a dalších vyšetření, a to k dispozici nemají.

Co konkrétního IT odborníci podle vás nyní v benešovské nemocnici řeší?

Zatím ještě není zřejmé, co konkrétně datový systém v nemocnici paralyzovalo.  Pokud je to útok zvenčí, může to být test hackera,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější