Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Se srdečným pozdravem, Vaše jaderná elektrárna

Silniční ukazatel k maďarské jaderné elektrárně ve městě Paks. Foto: Jan Moláček, Deník N
Silniční ukazatel k maďarské jaderné elektrárně ve městě Paks. Foto: Jan Moláček, Deník N

Glosa Jana Moláčka: Za dvacet let novinářské práce jsem komunikoval s nepřeberným množstvím lidí a institucí, zažil stovky odmítnutí. Málokterá komunikace je natolik bizarní, aby vydala na více než historku do hospody. Tahle ano.

Psala vám někdy jaderná elektrárna? Mně ano, dokonce nedávno a několikrát. Snažil jsem se ji totiž navštívit. Konkrétně tu, která stojí pár kilometrů od města Paks, přímo uprostřed Maďarska.

Maďarská jaderná elektrárna Paks. Foto: Jan Moláček, Deník N

A tak jsem ji oslovil. Napsal jsem, jako v takových případech pokaždé, na e-mail, který jsem našel na jejím webu.

Brzy přišla odpověď. Elektrárna mi udělala radost. Prý to půjde, mám poslat nějaké údaje, jméno, příjmení, zkrátka – vše klapalo. Jediné, co bylo trochu zvláštní a úsměvné, byl podpis: „Best regards, Paks Nuclear Power Plant“. S pozdravem, Jaderná elektrárna Paks. Obvyklejší bývá kontakt na někoho z tiskového oddělení, telefon, aby se novinář mohl dohodnout na detailech apod. Ale proč ne, jiný kraj, jiný mrav, říkal jsem si. Hlavně že to půjde.

Souběžně jsem taky komunikoval s firmou, která připravuje rozšíření elektrárny o dva nové bloky. Abyste tomu rozuměli – není to ta, která provozuje ty stávající. Stará elektrárna patří státní společnosti MVM, což je něco jako u nás ČEZ. Nové reaktory ale plánuje firma Paks II. Je sice taky státní, ale od MVM zcela oddělená. Když se tedy jako novinář chcete podívat do stávající elektrárny a současně vás zajímá její rozšíření, musíte kontaktovat obě firmy.

Také tato komunikace byla skoro idylická. Dostal jsem dokonce obratem kontakt na tiskového mluvčího, který navrhl termín rozhovoru s vládním zmocněncem pro rozšíření elektrárny. Skoro jsem tomu nevěřil – dr. Attila Aszódi je v této záležitosti nejvýše postavená osoba v Maďarsku. Nad ním už je pouze premiér Viktor Orbán. Málokterá služební cesta se rodí takhle hladce.

Jenže v pondělí, když jsem do Maďarska odjel, se to celé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější